Monument Donnet en Divoy

Op 1 maart 1938 komt Mike Donnet bij de Belgische Luchtmacht, hij haalt zijn brevet op 24 maart 1939. In de oorlogsdagen wordt hij krijgsgevangen, op 10 januari 1941 keert hij terug naar België. Met Leon Divoy maakte hij de plannen om naar Engeland te ontsnappen met een vliegtuig. Daarvoor gebruikten ze een SV-4b die in een loods gestald stond op het landgoed Ter Block van Baron Thierry d’Huart. Onder de neus van de Duitsers die in het kasteel gelegerd waren, slagen ze erin om het vliegtuig (OO-ATD) terug luchtwaardig te maken en in de nacht van 4 op 5 juli 1941 stijgen ze op richting Engeland. Ze landden nabij Thorpe-le-Soken. In zijn boek “Ik vloog voor de vrijheid” deed Donnet het relaas van deze ontsnapping, Divoy schreef zijn verhaal neer in “Cap 300”.. Tijdens de oorlog namen Donnet en Divoy dienst bij de RAF. Na een periode van krijgsgevangeschap zou Divoy gaan vliegen voor Sabena. Donnet sloot in 1975 zijn carrière af bij Defensie, hij had toen de titel van Luitenant Generaal Baron Donnet.
Het monument staat op het grondgebied Overijse, meer bepaald langs de ring. Als men zijn auto op het einde van de Brusselse Steenweg parkeert, dient men de Prince Leopold voorbij te gaan en de wijnhandel. Het staat even voor de ingang van de voetgangerstunnel en dus voor de Welriekendedreef naar Jezus-Eik. Het is een klein gemetst monumentje met een groene gedenkplaat. Dit monument werd geplaatst door de Nationale Vereniging van Oorlogsontvluchten en de gemeente Overijse. Het werd op 8 juli 1951 ingehuldigd.

Info, FVH, sep 2009
De Franstalige tekst werd weermaals met gravitty beklad. Het gemeentebestuur van Overijse heeft dan beslist om de plaat te vervangen door een Nederlandstalige plaat. In aanwezigheid van Lt Gen Vl or DFC Mike Donnet, van de familie van Sabena-commandant Léon Divoy (met zijn zoon en drie kinderen), van de voorzitter van de Vieilles Tiges en van enkele vrienden heeft Mr Branders, voorzitter van de Oorlogsontsnapten van België, de originele herdenkingsplaat overhandigd aan Dominique Hanson, directeur van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgschiedenis.

Info FVH, 2 augustus 2013:
Generaal vlieger op rust Michel « Mike » Donnet is in de nacht van woensdag 31 juli op donderdag 1 augustus op 96-jarige leeftijd overleden.

Info mil.be, 1 augustus 2013, www.mil.be/def/news/index.asp?LAN=nl&ID=3934
In Groot-Brittannië sloot Donnet zich aan bij de RAF. Zijn eerste actie tegen Duitse oorlogsvliegers komt er op 27 maart 1942, hij beschadigt er twee vijandelijke toestellen. In 1944 krijgt de piloot het bevel over het 350e squadron, het eerste Belgische smaldeel dat in Groot-Brittannië werd opgericht. Donnet neemt ook deel aan D-Day op 6 juni 1944, hij overleeft het in tegenstelling tot vele collega-piloten. In 1945 wordt Mike Donnet Wing Commander over drie Mustang Squadrons. Hij voert onder meer nog bomaanvallen uit op Gestapo-gebouwen in het Deense Kopenhagen. Dat wordt zijn laatste wapenfeit in de Tweede Wereldoorlog.

In totaal voerde Donnet 375 vluchten uit, waarbij hij vier vijandelijke vliegtuigen wist uit te schakelen. Hij ontving ook de prestigieuze Britse onderscheiding, het Distinguished Flying Cross. Na de oorlog bekleedde Donnet verscheidene topfuncties in de Belgische luchtmacht. Ook wordt hij vertegenwoordiger van België bij de NAVO. Op 1 juli 1975 verlaat luitenant-generaal Baron Mike Donnet Defensie. Hij heeft op dat moment meer dan 5000 vlieguren op zijn naam.

De oorlogsheld is op maandag 5 augustus op het kerkhof van Waterloo begraven. De begrafenis werd voorafgegaan door een plechtigheid in de Abdij Ter Kameren. Vier F-16 jachtvliegtuigen vlogen net voor de plechtigheid over de abdij als laatste eerbetoon.

Mike Donnet was een graag gezien man, dat blijkt ook uit de opkomst voor zijn begrafenis. Onder andere de voormalige minister van Defensie André Flahaut en de chef Defensie, generaal vlieger Gerard Van Caelenberge waren aanwezig.

Met het overlijden van generaal Donnet verliest Defensie een van zijn meest befaamde piloten.

 

Tijdens een bezoek in februari 2022 konden we het monument niet vinden. Op de plaats waar het heeft gestaan, zijn wegeniswerken gestart. We vermoeden dat het tijdelijk elders in gestockeerd.

Beelden: © Steven Volckaerts, 02/12/2006 | © Frans Van humbeek, 09/06/2012
Datum gebeurtenis:
05/07/1941
Datum inhuldiging:
08/07/1951
Datum registratie:
04/12/2006
Adres:
Brusselse Steenweg, voor de ingang van de voetgangerstunnel, nabij het tehuis Prince Leopold (Sint-Jansbergdreef 16, 3090 Overijse)

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus