Op 10 november 2002 werd een gedenkteken ingehuldigd voor de bemanning van Blenheim L8734 van 21 Squadron. Het vliegtuig crashte op het gehucht Kezelberg te Moorsele tijdens een missie op 25 mei 1940. De opdracht was een brug aan te vallen op de Leie tussen Marke en Bissegem. Helaas kwamen bij de crash twee van de drie bemanningsleden om het leven (Sgt A.K.R. Keates (observer) en LAC D.V. Cleaver (boordschutter). Ze werden allebei begraven op het kerkhof van Moorsele waar ze ook vandaag nog rusten. De piloot, Sgt Harold Rowson, bracht het er levend vanaf maar belande in krijgsgevangenschap.
Het gedenkteken heeft de vorm van een Blenheim staartvlak en is 1.60 m hoog. Het bestaat hoofdzakelijk uit ‘Himalaya Blue’ graniet uit India, geplaatst op een voetstuk van ‘Rustenburg Dark’ graniet uit Zuid Afrika.
Bovenaan staat het embleem van Bomber Command met daaronder de Engelse tekst, daaronder het embleem van N° 21 Squadron en daaronder de Nederlandse tekst.
‘Dedicated to the memory of Sgt. AKR Keates & LAC DV Cleaver, who gave their life for our freedom, when their Blenheim IV L8734, crashed near this spot on May 25th, 1940.’
‘Zij gaven hun leven voor onze vrijheid toen hun Blenheim IV, L8734 – YH neerstortte nabij deze plaats op 25 mei 1940.’
Op 1 juni 2015 signaleerde Lothair Vanoverbeke ons dat het monument verplaatst is van de hoek van de Ieperstraat en de Ter Kommerenweg naar de nabij gelegen voormalige spoorwegbedding, tegenwoordig fietspad met daarrond een prachtig perkje. Het gedenkteken zal daar zeker op meer belangstelling van wandelaars en fietsers kunnen rekenen.
Lothair Vanoverbeke bezorgde ons het onderstaand verslag over de herdenkingsceremonie van zaterdag 29 mei 2021. De werkgroep Militaria van de heemkundige kring Wibilinga Moorsele-Wevelgem had deze herdenking vorig jaar gepland n.a.v. de tachtigste verjaardag van het gebeuren. Dat kon echter door de Covid 19 pandemie niet doorgaan.
Gezien de nog altijd geldende coronawetgeving ging de ceremonie door met beperkt publiek. Aanwezig waren de Wevelgemse burgemeester Jan Seynhaeve en drie schepenen, Wing Commander Craig LeDieu MBE, met familie, als vertegenwoordiger van de Britse ambassade en de Royal Air Force en Flanders Aviation Society voorzitter Bart Vandamme.
De plechtigheid ging door naar Britse traditie. Na de verwelkoming door Miliaria voorzitter Dominique Demey gaf Lothair Vanoverbeke de historische duiding. Die las ook een brief voor van Julian Horn, de intendant van het Watton Wartime Project, de WO II basis van het 21 Squadron RAF. De Last Post werd gevolgd door het uitspreken van de ‘Exhortation phrase’ door Wing Commander LeDieu MBE en dan werd een minuut stilte in acht genomen. Een piper beëindigde dit herdenkingsmoment met het Lament. Kransen werden gelegd door Wing Commander LeDieu MBE, FAS voorzitter Bart Vandamme, Philippe Haeyaert voor de Vlaamse Oudstrijders en door Dominique Demey en Didier Stragier voor Wibilinga.
Dirk Decuypere bracht vervolgens het Engelse gedicht ‘21 and 82’ van ex Blenheim bemanningslid Tom Mann, die hierin zijn herinneringen beschrijft aan de bemanningen in ‘Barathea Blue’ (de lichtblauw gekleurde stof waaruit de RAF-uniformen waren gemaakt) van het 21ste Squadron RAF. Het blazen van de Reveille maakte een einde aan het herdenkingsmoment, terwijl het spelen van beide nationale hymnes de plechtigheid afsloot.
Met de Britse bezoekers werd ook een bezoek gebracht aan het nabije WO I Kezelberg Military cemetery, waar piper Frank Dubois iedereen een kippenvelmoment bezorgde met een toepasselijke tune ‘Hector the Hero’. De Britse gasten werden in privé een ‘drink of friendship ’ aangeboden, zij konden de minitentoonstelling over de gesneuvelde Blenheim bemanning bewonderen. De RAF officier, wiens grootvader in WO II ook bemanningslid van een Blenheim was geweest, stond vol bewondering voor het waarheidsgetrouwe schaalmodel van Blenheim IV–L8734 – YH-P van modelbouwer Pieter Vanhoutte.
Tot zover het artikel van Lothair Vanoverbeke.