Op 5 mei 2010 werd in de Moenebroekstraat in Schendelbeke (Geraardsbergen) een monument onthuld voor de bemanning van de Lancaster II LL652 JI-C van 514 Squadron RAF.
In de nacht van 27 op 28 mei 1944 vertrok een formatie bommenwerpers naar Aken om het rangeerstation Rothe Erde te bombarderen. De spoorweglijnen die een vorige aanval hadden doorstaan werden deze keer volledig vernield. Tussen de bommenwerpers bevond zich de Lancaster JI-C met een zevenkoppige bemanning, vier Britten en drie Australiërs. Het toestel zou nooit terugkeren naar de thuisbasis RAF Waterbeach (Camebridgeshire). De 28-jarige Australische F/Lt Lloyd Charles Taylor en zijn bemanning kwamen neer in de Moenebroekstraat te Schendelbeke, nu het natuurgebied De Moenebroek beheerd door Natuurpunt. In 1999 had o.a. dankzij de steun van deze vzw al een berging van de vliegtuigresten kunnen plaatsvinden.
Het monument werd onthuld door Marilyn Skett en Desiree Roderick. Marilyn is de dochter van F/Lt Lloyd Charles Taylor (RAAF) en Desiree de schoonzus van Sgt Alan Roderick (RAF).
Het monument werd ontworpen en vervaardigd door Stefan Delannoit. Het is een zeer origineel kunstwerk waarin een schroefnaaf van een Bristolmotor van de Lancaster JI-C werd verwerkt. Op een authentiek stuk hout van een van de schroefbladen hangt een plaatje met de namen van de slachtoffers.
De bemanning rust op de begraafplaats van Geraardsbergen. De twee schutters, Richard Gill en Frederick Hill, kregen een individueel graf (11 en 12). Zij bevonden zich immers in de achterste helft van het vliegtuig, terwijl de vijf anderen dicht bij elkaar, in het neusgedeelte zaten. Omdat de identificatie van het vijftal erg moeilijk was kregen die in Geraardsbergen een gemeenschappelijk graf (graf 13-14).
Sgt Richard Gill, staartschutter (RAF)
F/O Frederick Brearly Hill, rugkoepelschutter (RAF)
P/O Stanley William Newman, radiotelegrafist (RAAF)
Sgt Alan Roderick, boordwerktuigkundige (RAF)
F/Lt Lloyd Charles Taylor, piloot (RAAF)
P/O Cecil Keith Thomas, bommenrichter (RAAF)
Sgt James Frederick Vincent, navigator (RAF)
Het monument is een initiatief van Wings of Memory met steun van ondermeer het stadsbestuur van Geraardsbergen. Meer info op users.telenet.be/lancaster/nframe.html