Edouard Jean Francis Joseph Feyten, geboren te Mechelen op 26 juni 1909 (niet op 22 juni 1909 zoals sommige bronnen vermelden, een kopie van de geboorteakte kan geraadpleegd worden op de website Tracesofwar.nl).
Op het moment dat hij zijn dienstplicht moest vervullen, tekende hij voor drie jaar als vrijwilliger. Hij werd opgenomen in het 3e Luchtvaartregiment. Op 1 juli 1927 begon hij aan zijn opleiding als militair piloot met de 51e Promotie leerling-piloten; hij behaalde zijn militair vliegbrevet 13 maanden later. Na drie jaar keerde hij terug naar het burgerleven en verdiende de kost als handelsreiziger terwijl hij ondertussen deel uitmaakte van de reserve. In 1940 ging hij terug naar de Militaire Luchtvaart maar moest terug naar de vliegschool met de 84e Promotie leerling-piloten. Tijdens de Achtiendaagse Veldtocht evacueerde de vliegschool naar Frankrijk en Noord-Afrika. Vandaar ging het naar Groot-Brittannië waar hij met de eerste groep Belgische leerling-piloten voet aan wal zette. Hij begon opnieuw aan de opleiding als piloot via een Elementary Flying Training School (EFTS), een Service Flying Training School (SFTS) om daarna omgeschoold te worden op een eerstelijns type bij een Operational Training Unit (OTU). Op 29 september 1941 kwam hij toe bij 610 Squadron, een eenheid uitgerust met Spitfire.
Op 18 april 1942 maakte zijn eenheid een gewapende verkenning van de Nederlandse kust. De Spitfire VB AA942 (DW-B) gevlogen door Pilot Officer ‘Eddy’ Feyten werd geraakt door Flak en crashte in de Noordzee. Zijn lichaam spoelde aan op de kust van Scheveningen en hij werd begraven te Den Haag. Na de oorlog werd hij overgebracht naar België waar hij nu begraven is op het Ereperk van de Belgische Luchtmacht op het kerkhof van Evere.
Als inwoner van Mechelen staat zijn naam op het monument voor de gesneuvelden van de twee wereldoorlogen van deze stad. Het monument stond aanvankelijk aan de Hendrik Speecqvest (nu onderdeel van de Mechelse ringweg) maar werd in 1964 verplaatst naar het Sint-Romboutskerkhof, vroeger een kerkhof, tegenwoordig parkje met ondergrondse parkeerplaats. Bij de bouw van de ondergronds parkeerplaats werd het gedenkteken nogmaals verplaatst naar de noordzijde van de kathedraal.