Monument voor Sgt Louis Robert (Pierre Fernand Davreux) Halifax MZ763 EY-S 78 Sq

Sgt Louis Robert, echte naam Pierre Fernand Davreux, maakte deel uit van de bemanning van Halifax MZ763 EY-S van 78 Sqn die op 23 september 1944 in de omgeving van Weert, Nederland, neerstortte. De bemanning bestond uit: F/O John Stewart Richardson SWANSON (piloot), Sgt Alistair CAMPBELL (radio-operator), Sgt Louis ROBERT (bommenrichter), Sgt Robert Lawrence NUTBROWN (flight engineer), F/Sgt Albert T. BARNES (navigator), F/O William Thomas GREW (staartschutter), Sgt John S. BENNETT (rugkoepelschutter).

Volgens het informatiebord dat naast het monument staat werd deze Halifax door Ofw Wolfram Möckel neergeschoten. De piloot beval zijn bemanning om het toestel te verlaten waarna hij zou proberen om een noodlanding te maken. Helaas zouden enkel Sgt Bennett, Sgt Robert, F/Sgt Barnes en Sgt Nutbrown het toestel tijdig kunnen verlaten. De rest van de bemanning,  F/O Swanson, Sgt Campbell en F/O Grew, stierven aan boord van hun toestel toen dit in Weert neerstortte. Zij werden begraven op het Rooms-Katholieke kerkhof Molenpoort te Weert.

Sgt Bennett en Sgt Robert kwamen met hun parachute veilig maar gewond neer en konden met de hulp van het Nederlandse verzet ontsnappen, Sgt Barnes zou de rest van de oorlog als krijgsgevangene doorbrengen.  Omdat zijn parachute niet opende stortte Sgt Nutbrown te pletter, hij rust op het Nederweert War Cemetery.

De echte naam van Sgt Louis Robert was eigenlijk Pierre Fernand Davreux, die op 7 september 1912 geboren werd in Buenos Aires als vijfde kind in het uit België uitgeweken gezin van Fernand Davreux (geboren te Verviers op 25 oktober 1871, overleden te Buenos Aires op 1932) en Marie-Louise Douxchamps (geboren te Namen op 1 november 1880, overleden te Ravensbrück op 24 december 1944.)

Op 2 mei 1941 vertrekt Pierre Davreux vanuit Argentinië en op 24 mei 1941 meldt hij zich in Canada aan als oorlogsvrijwilliger waar hij samen met vele andere uitgeweken Belgen terechtkomt  in het transitkamp La Joilette in Quebec. Na zijn opleiding komt hij op 2 juli  1941 aan in Engeland  waar hij op 10 juni 1942 wordt opgenomen bij de Belgische Sectie van de Royal Air Force.

Na een doorgedreven opleiding bij o.a. de 17 Initial Training Wing, de 6 Elementary Flying Training School, de 8 Bomber and Gunner School en 19 Operational Training Unit wordt hij op 14 augustus 1944 als bommenrichter ingedeeld bij het 78 Sqn.

Omdat zijn familie actief was in het Belgische verzet  (zijn moeder was actief als helper van de Comète ontsnappingslijn maar werd door de Duitsers opgepakt, zij overleed in het concentratiekamp van Ravensbrück) besloot Pierre Davreux om zijn naam te veranderen in Louis Robert.

Tijdens zijn achtste missie zou Pierre Davreux samen met zijn bemanning neergeschoten worden boven Nederland.  Bij zijn terugkeer naar zijn squadron kan hij omwille van zijn opgelopen verwondingen niet meer actief ingezet worden maar zal hij zich blijven inzetten bij het opleiden en vormen van nieuwe bemanningen.  In september 1946 wordt hij gedemobiliseerd, huwt hij met Claire Margueritte Melot en verhuizen zij naar Argentinië waar hun eerste drie kinderen geboren worden.  In de loop van de jaren 50 keert het gezin terug naar België waar hun vierde kind geboren wordt.  In 1962 neemt Pierre Davreux de Belgische nationaliteit aan.

Pierre Davreux overleed op 17 januari 2003 en werd begraven in het familiegraf op de begraafplaats Bricgniot te Saint Servais nabij Namen. Op het graf staat tevens de naam van zijn moeder vermeld.

Beelden: © Steven Volckaerts, 22/12/2015
Datum gebeurtenis:
23/09/1944
Datum registratie:
11/11/2016
Locatie:
Monument voor Sgt Louis Robert (Pierre Fernand Davreux) Halifax MZ763 EY-S 78 Sq
Adres:
Op de hoek van de Maaseikerweg en de Casterweg, Weert bij Eindhoven, Nederland
Lengtegraad:
5°43’19.5″E
Breedtegraad:
51°13’59.4″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus