Vliegveld Y-32 Ophoven was een WOII Advanced Landing Ground (ALG) in het Limburgse Opglabbeek. Op 22 november 1944 begonnen de Amerikaanse genietroepen (820 Engineer Aviation Battalion, EAB) met de aanleg van de ALG. De landingsbaan was 1.500 meter lang en 40 meter breed en bestond uit geperforeerde stalen platen (Pierced Steel Planking, PSP.) Vanaf 10 december 1944 was Y-32 operationeel. De winter van 1944/1945 was de koudste van de eeuw en de onderhoudsmecaniciens moesten werken in barre omstandigheden. De infrastructuur van het vliegveld was zeer rudimentair.
De 125 Wing was er tijdelijk gestationeerd met Spitfire XIVE, 39 Wing met Spitfire FR.XIV, 370 FG met P-38 Lightning en P-51D Mustang, 405 FG met P-47D Thunderbolt. Op 1 januari 1945 werd Y-32 ’s ochtends tijdens de operatie Bodenplatte aangevallen door de Luftwaffe. Een tiental Spitfires van 130 en 350 (Belgian) Sqn werden die dag op de grond vernield.
Op 29 mei 1945 ging Y-32 dicht. Er is geen infrastructuur overgebleven van Y-32. Het grootste deel van het vliegveld is nu industriezone en natuurgebied.
Op 21 juni 2014 onthulde Burgemeester Benny Spreeuwers een monument ter ere van alle piloten en groundcrew die er gestationeerd geweest zijn. Karel Baeten en William Engelen (secretaris heemkundige kring Glatbeke) onthulden een herdenkingsplaat. De inhuldiging was een eerste stap naar een boek over Y-32 dat in november 2014 zal gepresenteerd worden.
Burgemeester Benny Spreeuwers dankte niet alleen de initiatiefnemers maar ook zijn technische dienst. Het gemeentepersoneel had gezorgd voor het transport van de zware Maaskei die nu dienst doet als monument, en voor de aanleg van het plantsoen.
Karel Baeten zei in zijn speech: “Je moet het maar doen om als twintigjarige te komen vechten in een vreemd land. Het vroegere vliegveld is nu een industrieterrein geworden. Dat is maar goed ook, het leven mag niet blijven stilstaan bij de oorlogsperiode. In het boek dat in november wordt gepubliceerd, laten we jonge generaties weten wat hier allemaal is gebeurd, en waarom jonge mensen hier gestreden hebben.”
Het monument staat naast een fietsroute, een goed gekozen locatie. Op een informatiebord staan oude foto’s van Y-32. Interessant is ondermeer het plan dat ook aangeeft waar het monument is opgesteld ten opzichte van de vroegere startbaan.
Karel Baeten en William Engelen (secretaris heemkundige kring Glatbeke) werken aan een boek over Y-32 Ophoven dat in november zal verschijnen. Gelukkig hebben ze niet alleen oog voor de techniek maar laten ze ook de laatste lokale getuigen aan het woord. Foto tijdens onthulling informatiebord, links Karel Baeten en rechts William Engelen.
Groepsfoto vlnr. Burgemeester Benny Spreeuwers, Jean-Pierre Wuyts, Pieter Baeten, Karel Baeten, Kris Reumers en Frans Van Humbeek. Pieter Baeten is een getuige van de activiteiten op Y-32. Hij is de broer van de vader van Karel Baeten. Pieter en zijn broer gingen dagelijks naar het vliegplein om etensresten te halen voor de kleine veestapel die ze hadden en om de was van enkele soldaten op te halen of terug te brengen.