Het museum heeft vooral aandacht voor de slag bij Orsmaal in 1914 en voor het Derde Regiment Lansiers. Op 10 augustus 1914 hield het Derde Regiment Lansiers de Duitse cavalerie tegen in haar opmars naar Brussel. Op het gelijkvloers van het museum staan onder meer harnassen, uniformen, wapens, vaandels en obussen uit de periode van na de Slag van Waterloo tot 1918. Op de tweede verdieping staan vooral relicten uit de periode tot en met de Tweede Wereldoorlog.
In het museum liggen enkele vliegtuigonderdelen zoals een deel van de cockpit van een Me 109 G-10, een deel van de motor van dit toestel en een paar wielen van een Spitfire.
Er is ook informatie te vinden over enkele toestellen die op het grondgebied Linter zijn neergekomen, nl. van de Mosquito MM678 (Drieslinter, 6 oktober 1944) en de Thunderbolt 44-19580 (Melkwezer, 29 augustus 1944.)
In maart 2022 schonk Guido Henot een flap van Spitfire XII EN622EB 41 Sqn RAF aan het museum. Het toestel van Peter Chattin was op 3 september 1944 neergehaald boven Overhespen.
Guido Henot is de zoon van Marcel Henot, dienstdoend burgemeester in Overhespen van 29 juli 1943 tot 31 december 1946. Marcel was ooggetuige van het luchtgevecht en van de crash waarbij Peter Chattin om het leven kwam. De piloot werd in zijn parachute gewikkeld en begraven op het grondgebied van Overhespen. Warrant Officer Peter Warren Chattin van de Royal Air Force Volunteer Reserve rust nu op de CWG-begraafplaats in Geel. Hij was amper 23 jaar toen hij sneuvelde.
De Spitfire was neergekomen op grond van Marcel Henot aan de Sint-Truidensesteenweg in Overhespen. De wrakstukken werden door hem verplaatst naar zijn hoeve aan de Walsbergenstraat in Overhespen. Het is dus een van deze wrakstukken die aan het museum is geschonken.
Het museum is op iedere vierde zondag van de maand geopend van 13 tot 17 uur. Tijdens de winterperiode (november-maart) is het museum gesloten. Een bezoek is gratis, een gift is welkom.
Best kan je voor de aanvang van uw bezoek een mail sturen naar museum@linter.be
Op 5 maart 1915 verongelukte de zeppelin L8 (productienummer L33) in een weide te Wommersom. De 21 bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. René Roosen en Maria Van Roy kwamen in het bezit van een stuk van het buitenzeil van die zeppelin. Een van de broers van de moeder van Maria, had het aangedurfd om dat stuk zeil uit de verongelukte zeppelin te snijden en mee naar huis te nemen. De moeder van Maria borduurde er een tekst en tekeningen op. De familie Roosen heeft dit waardevol stuk uit de L8 op 25 mei 2023 overhandigd aan het museum waar het een mooie plaats heeft gekregen. (Bron: Heemkundige kring Linter).