Ook in Wortegem hebben de Duitsers in WOI een vliegveld hadden aangelegd. Dat lag op de wijk « De Knok », links van de baan Wortegem – Kruishoutem, schuin over de radarinstallaties van 1940-1944 (die op grondgebied Wortegem lagen en niet Moregem zoals vermeld in het Patrimoniumboek).
Würzburg is een Duits type van doelvolgradar die gebruikt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.Een doelvolgradar (reikwijdte ongeveer 35 kilometer) draait niet permanent rond maar volgt een gedetecteerd doel.Uit de Würzburg die geschikt was om klein luchtafweer te sturen (1939) werd in 1941 de sterkere Würzburg-Riese ontwikkeld.Voor de eigenlijke detectie van het doel werd een rechthoekige Freya-antenne gebruikt.Dit soort radar werd reeds in 1938 operationeel en had een bereik van zo’n 150 kilometer.
Nadat de Freya de richting en afstand bepaald had, gaf hij de informatie door aan de Würzburg-Riese.Die gaf op zijn beurt informatie door aan de luchtafweer (Flak).
Op het grondgebied van Wortegem, aan de Oudenaardseweg, vinden we dit versterkt gebouw en twee sokkels van het radarstation Goldammer. De versterking staat op ongeveer 100 meter van de baan, de eerste sokkel bevindt zich op 120 meter en de tweede op 130 meter van de baan. Op elk van de sokkels stond een reusachtige schotelantenne van het type Würzburg-Riese, een onderdeel van het Himmelbett-systeem dat de Duitse Nachtjagd controleerde. Het bakstenen gebouw met een betonnen dak is met de Oudenaardseweg verbonden door een niet-verharde veldweg.
Info Georges Lecomte, 23 feb 2009