Jommeke is een Belgische stripreeks, oorspronkelijk getekend en geschreven door Jef Nys (°30 januari 1927, †20 oktober 2009). De strip verscheen voor het eerst op 30 oktober 1955 in het weekblad Kerkelijk Leven (nu Kerk en Leven,) pas later startte Het Volk met de publicatie van Jommeke-albums. Jommeke was veeleer gericht op een jong publiek en was samen met strips als Suske en Wiske of Nero lang de populairste strip gemaakt in Vlaanderen.
In 2017 werd de straalvogel uit het gelijknamige album nagebouwd als kunstwerk. Jommeke was zijn tijd ver vooruit want in het album bouwde hij een milieuvriendelijk vliegtuig dat op water vloog. Helaas donderde zijn vliegtuig in de strip ‘De straalvogel’ ook naar beneden. Jommeke gaf de brokstukken aan defensie zodat hun ingenieurs eigen straalvogels konden ontwikkelen, zeg maar goedkopere en vooral zuiniger gevechtsvliegtuigen dan de F-35. In de boeken van Jef Nys hebben ministers ook nog geen problemen met mails van de oppositie, internet moest nog uitgevonden worden.
Ik herinner mij zelf hoe ik als kind de tekeningen van de straalvogel heb bestudeerd. In kon maar niet begrijpen dat het actie-reactieprincipe met wateraandrijving niet door de gewone vliegtuigen werd gebruikt.
De speelkunst ‘Straalvogel’ werd gemaakt door het kunstenaarsduo Tardioli-Cauwenberghs. Het duo heeft de straalvogel gebouwd met gerecycleerde materialen, net zoals Jommeke en zijn Filiberke dat deden in de strip van 1962. Deze Straalvogel is gemaakt in samenwerking met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), die zet op een speelse manier de recyclage van materialen in de kijker.
In het album ‘Missie Middelkerke’ dat op 21 juni 2017 is verschenen, duikt de straalvogel weer op. Jommeke en Filiberke beleven er een nieuw avontuur mee. Andere tekenaars en tekstschrijvers hebben het van Jef Nys overgenomen, dat is ondermeer te merken aan het gebruik van tablets, gsm’s en windmolenparken. Missie Middelkerke is een uitgave van Ballon, www.jommeke.be.
In februari 2024 deden geruchten de ronde dat de Straalvogel uit het Normandpark zou verdwijnen. Dany Van Loo schrijft in Het Nieuwsblad van 7 maart 2024 dat de beschadigde Straalvogel zal hersteld worden. Burgemeester Jean-Marie Dedecker weerlegt daarmee dus eerdere berichten dat de Straalvogel, heel populair bij het jonge volkje, definitief verdwijnt. De burgemeester vertelde aan Dany Van Loo: “Het toestel is in principe niet gemaakt om op te spelen en we hebben er al heel wat herstellingen aan moeten uitvoeren. Maar er is geen sprake van dat de Straalvogel niet meer terugkeert naar het Normandpark. We hebben het in een loods laten plaatsen, waar het hersteld zal worden om in november terug te keren naar het park.” Vanaf eind maart komt in de plaats van de Straalvogel een kunstwerk in het kader van de Beaufort-triënnale. Eens het daar weggaat, komt de herstelde Straalvogel terug.