Glabbeek, 11 november 2016. In de Pamelenstraat, vlakbij de watermolen en het riviertje de Velpe, startte onder een grijze hemel de opgravingswerken naar Lancaster NN775 en zijn bemanning. De bommenwerper stortte neer bij klaarlichte dag op 5 maart 1945 en de volledige bemanning kwam om het leven. Jaren later begonnen enkele plaatselijke geschiedkundigen, André Bruyninckx en Ben Cleynen, een onderzoek naar deze en twee andere crashes in de gemeente Glabbeek. Dit resulteerde in drie herdenkingsborden voor de bemanningsleden van deze drie vliegtuigen, twee van de RAF en een van de Luftwaffe, ingehuldigd op 11 november 2015 (zie ook www.aviationheritage.eu).
Uit het verder onderzoek kwam aan het licht dat er mogelijk nog stoffelijke resten van de bemanningsleden in de Lancaster aanwezig waren. De gemeente Glabbeek besloot om de mogelijkheid van een opgraving te onderzoeken en hiervoor de nodige financiële middelen vrij te maken. Ze werkten daarvoor samen met het Planehunters Recovery Team maar gezien de omvang van deze opgraving werden ook andere verenigingen en individuen bij het project betrokken. Zo kwam ook BAHA Archeology Team (AT) erbij maar ook kleinere groepen zoals Lost Planes. BAHA AT bracht dan enkele Vlaamse archeologen bij het project.
Op vrijdagochtend 11 november 2016 stond ongeveer iedereen die actief met luchtvaartarcheologie bezig is in Vlaanderen op de Glabbeeks wei. Iedereen wilde erbij zijn want één ding was zeker: een dergelijk grote opgraving komt er de eerste tien jaar niet meer.
Tekst en foto’s: Luc Wittemans