Maillen, 29 en 30 augustus 2015. De vliegtuig-zelfbouwers vereniging ‘Réseau du Sport de l’Air Belgique asbl’ (RSAB) vierde tijdens het laatste weekend van augustus haar vijfentwintigjarig bestaan en koppelde dat aan een opendeurdag op het ULM terrein van Maillen.
Dankzij een perfecte meteo over de twee dagen en de onontbeerlijke hulp van de toegewijde vrijwilligers, werd het een bijzonder geslaagd evenement. Het vliegveldje is gelegen in een zeer idyllisch kader nabij de Maas, op de de rand van de Ardennen, wat de charme alleen ten goede komt. De RSAB heeft er haar maatschappelijke zetel.
Het aanbod, zowel in de static show als in vlucht, was erg divers en ging van de snelste tot de traagste: de VL3 voorop, de traagste zou dan een delta-zwever moeten zijn, want die blijft bij een snelheid van 25 km/uur nog in de lucht. Die delta’s kunnen het echter niet opnemen tegen enkele ‘zwaardere’ concurrenten: vijf helikopters waren op vliegveld Maillen te zien en die wonnen makkelijk de denkbeeldige beker met een minimumsnelheid van 0 km/uur.
Er waren tijdens het weekend vele enthousiaste liefhebbers van ‘lichte luchtvaart’ aanwezig, wat ook de ideale gelengenheid was om er een interessante babbel te doen en contacten te leggen.
Dominique Marchal van de RSAB: « We zijn zeer tevreden met het aantal bezoekers, ongeacht of zij via de lucht of via de weg kwamen… Deze waren talrijker dan tijdens de vorige bijeenkomsten. De samenwerking met de Aéroclub Mosan – Les Houssières van Maillen ging bijzonder vlot en we danken allen die meegewerkt hebben. Het enige minpuntje is dat we gehoopt hadden dat meer van onze leden hun toestel ter plaatse zouden getoond hebben. Ik ben ervan overtuigd dat het succes van dit jaar een grotere deelname van onze zelfbouwers kan bewerkstelligen voor de volgende bijeenkomsten. Wij organiseren dit type evenement voornamelijk om aan het grotere publiek duidelijk te maken dat er, in tegenstelling tot de aankoop van een prijzige ‘industriële’ ULM, andere manieren zijn om tegen een zeer aanvaardbare prijs over een eigen toestel te beschikken. Dit door het zelf te bouwen vanaf plan of vertrekkende van een kit. Ik ben van mening dat we dit weekend in ons doel geslaagd zijn. »
Dominique Marchal wist verder te zeggen dat het opnieuw goed gaat met de dynamiek van de zelfbouw in België, na een dipje die 4 à 5 jaar geleden merkbaar was. Dat was waarschijnlijk één van de naweeën van de crisis die in 2008 begon.
We kijken dus vol verwachting uit naar de volgende editie.
Manu Godfroid
Met bijzondere dank aan Luc Wittemans en Dominique Marchal voor hun medewerking.