Doellandingen bij Vliegclub Ursel

Ursel, 6 april 2015. Paasmaandag staat bij Vliegclub Ursel al voor de vierde keer synoniem met een doellandingswedstrijd. Naast heel wat clubleden zijn tal van andere piloten uit het ganse land afgezakt naar het voormalige NAVO reservevliegveld. De beschikbare slots waren trouwens ruim op voorhand volzet. Door het mindere vliegweer moesten heel wat deelnemers de dag zelf nog annuleren.

Naast het vliegen is ook het verenigingsleven bij Vliegclub Ursel belangrijk. Iedere maand wil de club iets organiseren om de leden te verzamelen, dat gaat van een (luchtvaart)filmavond tot een uitstap. Tijdens een brainstormsessie over een evenement op paasmaandag werd al snel beslist om een doellandingswedstrijd te organiseren. “Vroeger organiseerde Vliegclub Ursel de zogenaamde Lou-memorial”, zegt organisator Steven Taildeman. “Het laatste deel van die opdracht was steevast een doellanding. Een doellanding duurt niet lang en kost dus niet veel voor een piloot. Zo is het democratisch in de portemonnee van diverse piloten. We koppelen de wedstrijd ook aan een paasbrunch.”

“Eigenlijk is de nadering het belangrijkste bij het doellanden,” zegt Steven. “Zeker met volledig neergelaten flaps landen, naderingssnelheid net boven de stallspeed en zeker niet plat aanvliegen. De beste techniek is eigenlijk zoals marinevliegers die op een vliegdekschip landen. Die vliegen hoog aan om bij de ‘perfecte’ kabel neer te komen.”

De wedstrijd wordt onderverdeeld in 4 categorieën: Normal, Taildraggers, ULM en Student. Elke piloot krijgt twee pogingen, beide landingen tellen mee in de puntentelling. De som van de scores van beide landingen maakt een eindscore. De piloot met de hoogste eindscore in zijn categorie wint.

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

  • Jurylid en organisator was Steven Taildeman, ook lid van formatieteam The Victors en vlieginstructeur bij Vliegclub Ursel. Hij geeft meer uitleg bij de wedstrijd: “De plaats van de landing is logisch gezien de plaats waar het landingsgestel de grond raakt. Echter, bij het stuiteren telt de plaats van de laatste touchdown. Tenzij de eerste aanraking met de baan plaatsvond voor de witte lijn, dan volgt er automatisch een nul. Een onveilige landing levert geen puntentotaal op. De deelnemer wordt hierbij zelfs onmiddellijk uit de wedstrijd genomen en gediskwalificeerd in de betreffende categorie. Vliegveiligheid heeft een hoge prioriteit.” Dit stukje van het reglement hoefde dit jaar niet te worden toegepast. De volledige landing wordt trouwens door de jury beoordeeld (approach, touchdown, …). Bij een ex aequo in punten is deze beoordeling bepalend voor de uitslag.

     

  •  
  • Bij de wedstrijd werd het begin van landingsbaan 07 gebruikt. Hiervoor werd de eerste 50 meter van de landingsbaan onderverdeeld in 5 stukken van 10 meter. Het eerste vak telde voor 100 punten, de volgende telden voor respectievelijk 80, 60, 40 en 20 punten. Landen na die 50 meter of voor de volle witte lijn levert geen punten op.

     

  •  
  • Om alle discussies achteraf te vermijden worden alle landingen gefilmd door Chris Janssens. Een man die vooral bekend is van diverse airshowreportages in binnen- en buitenland. Hij verzorgde bijvoorbeeld heel wat film- en montagewerk van de Belgian Air Force Days DVD.

     

  •  
  • Op de foto staat Scott Menten, de winnaar van de taildragger categorie met een Jodel D.112 OO-ELV van Propeller uit Wevelgem. “Het verschil met een gewoon landingsgestel is het handelen op de grond,” zegt Scott. “Je bent constant aan het werk om hem onder controle te houden. Je mag hem geen meter speling geven of het vliegtuig speelt met jou.” Dat hij goed had gescoord tijdens zijn landing dacht hij wel: “De eerste poging wist ik dat het goed was, maar iets verder dan de treshold en tweede dacht ik op de treshold ofwel er net voor. Maar het was blijkbaar toch goed. Je kan het niet altijd goed inschatten tijdens de landing zelf, in de concentratie van het moment.”

     

  •  
  • Deze ULM werd onder het goedkeurende oog van de jury aan de grond gezet. In totaal telde het wedstrijdblad negen deelnemers in de ultra lichte categorie. Hier kon Cedric Van Hoonacker de eerste plaats in beslag nemen.

     

  •  
  • Het aantal opstijgbewegingen is in Ursel helaas strikt beperkt met 20 opstijgbeurten per uur. De buren van Aeroclub Brugge hebben trouwens hun opstijgbeurten afgestaan voor het evenement. In totaal waren er 34 vliegtuigen en 61 piloten ingeschreven. Maar het weer gooide roet in het eten volgens Steven: “Er waren verschillende vliegtuigen onderweg maar door laaghangende wolken tussen hun vertrek en Ursel zijn ze teruggekeerd naar hun thuisbasis. De voorspellingen voor de rest van de dag waren ook niet optimistisch.”

     

  •  
  • Peter Hoffmann wist in de ULM categorie de derde plaats te veroveren met deze FK-9 (OO-H11), hij moest enkel nog Mark Loncke en Cedric Van Hoonacker voor zich laten. In de student categorie kon Mike de Bruyn de titel veroveren.

     

  •  
  • De winnaars in de gewone categorie, met de eerste plaats voor Etienne De Walsche. Gaitan De Zutter kaapte het zilver weg en Mark Van Den Broeck kon beslag leggen op de derde plaats. (Foto Rick De Smet)

     

  •  
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus