Een jobdag… maar net iets anders

Bevekom, 8 april 2015. De loopbaanmogelijkheden binnen het leger zijn zelfs in besparingstijd legio. Zo zal defensie dit jaar 700 rekruten aanwerven. Tijdens de zevende editie van Fly To Your Dream, de jobdag van de luchtcomponent, konden bijna 250 jongeren kennismaken met de brede waaier aan jobs.

Iedereen tussen 16 en 33 jaar kan kennismaken met de grote variëteit aan luchtvaartberoepen zoals piloot, luchtverkeersleider en tal van andere technische en niet-technische functies. Daarnaast staan er ook heel wat militairen klaar om vragen van de bezoekers te beantwoorden. Dit jaar zijn er trouwens niet minder dan 132 openstaande vacatures bij de luchtcomponent.

In het Fly To Your Dream dorp – voor de gelegenheid ingericht op de vroegere Quick Reaction Alert (QRA) zone – kunnen de bezoekers kennismaken met het militaire leven in operaties. F-16’s voeren gesimuleerde luchtaanvallen uit op de basis en andere toestellen zijn zowel op de grond als in de lucht te bekijken.

Onze man is weliswaar te oud om nu nog de overstap naar defensie te maken, maar hij bracht toch een verslag mee vanop de grond en vanuit de lucht!

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

 

  • Al meer dan tien jaar is F-16 FA05 het mobiele tentoonstellingsobject van de luchtcomponent. Dit jaar kreeg de staart een nieuwe look met de emblemen van de F-16 squadrons uit Kleine-Brogel en Florennes. Net zoals ieder evenement is het voor velen de kans om eens plaats te nemen in de cockpit van een echte straaljager… Fly To Your Dream was daarop geen uitzondering, met heel wat selfies op sociale media. 

     

  •  
  • Een van de knelpuntberoepen bij Defensie is piloot. Het blijft voor velen een droom, maar weinigen kunnen het ook echt waarmaken. De leerling-piloten van het 5e squadron uit Bevekom hebben alvast de ganse dag alle mogelijke vragen beantwoord. Dit jaar zijn er trouwens zestien vacatures voor piloot. Daarvan zijn er negen via de Koninklijk Militaire School. Wie sneller piloot wil worden kan zijn professionele opleiding starten in het hulpkader, via een beperkte academische vorming. 

     

  •  
  • Van de 272 jongeren die waren ingeschreven zijn er 234 effectief opgedaagd. De organisatoren zorgden ervoor dat iedereen een vlucht kon maken, ofwel op A109 of zoals het merendeel van de bezoekers met een Embraer 145 (CE-04). Ook een ploeg van Het Journaal volgde een vlucht mee.

     

  •  
  • Onze vlucht ging van Bevekom naar Luik waar een nadering werd geoefend, echter zonder de wielen aan de grond te zetten. Tijdens de vlucht was het genieten van de zon boven de laaghangende bewolking.

     

  •  
  • De ganse dag door waren er rotaties met de Embraer. Een van die vluchten werd onderschept door twee Quick Reaction Alert (QRA) F-16’s van vliegbasis Florennes. Een uniek zicht voor wie aan boord zat, op de grond was de laaghangende bewolking alweer de grote spelbreker…

     

  •  
  • De hoofdopdracht van de force protection is het verdedigen van de installaties van een militair vliegveld. Deze taak werd tijdens Fly To Your Dream gedemonstreerd door een verdachte indringer te arresteren bij de opgestelde F-16.

     

  •  
  • De laatste nieuwe aanwinst voor de luchtcomponent: de veertien Panther-brandweerwagens. Een vernieuwing drong zich zeker op. Op de vliegbasissen van Bevekom, Florennes en Kleine-Brogel vervangen ze niet alleen de vorige bluswagens – die twintig tot dertig jaar in dienst zijn – maar ook het snelle interventievoertuig Steyr. De Panther met 6×6 wielaandrijving heeft een tank van 10.000 liter water, een schuimtank van 600 liter, twee gasflessen met koolstofdioxide en 250 kilogram poeder. Die drie samen kunnen elke mogelijke brand op een luchtmachtbasis bestrijden. Met de nieuwe wagens kunnen de brandweermannen en -vrouwen van defensie ook reddingsacties uitvoeren. Een vereiste om te voldoen aan de NAVO-normen, wat meteen ook de deur opent voor deelname aan internationale operaties.

     

  •  
  • Een drietal vliegtuigshelters werden ingericht met diverse infostands. Op de foto krijgen enkele jongeren uitleg van het Aviation Safety Directorate (ASD), de militaire raadgever in de vliegveiligheid. Op de tafel verschillende componenten die voor een crash hebben gezorgd. Bij een luchtvaartongeval met het verlies van een toestel en/of overlijden of een ongeval met internationaal karakter gaan zij mee op zoek naar de oorzaak.

     

  •  
  • De basis werd aangevallen tijdens een gesimuleerde aanval door twee F-16’s van het 349 squadron van Kleine Brogel. Door de luidsprekers konden de bezoekers meevolgen hoe de Forward Air Controller (FAC) de twee toestellen met callsign Mace 81 en Mace 82 naar het vijandelijke doelwit begeleide. Een FAC-team bestaat uit vijf militairen: een Forward Air Controller, twee assistenten, een chauffeur en een gunner. Ieder heeft zijn specifieke taak. 

     

  •  
  • In de lucht was er naast een trainingsvlucht van het A109 display team en de Red Devils ook een demonstratie met een NH90 MTH van het 18e squadron. Het is duidelijk dat het winchen niet enkel voorbehouden is aan de SAR dames en heren aan de kust. Voor de rest loopt de opleiding op de grijze en groene versie niet gelijk. Voor de MTH versie gebeurd de training in Duitsland. De procedures op beide types loopt gelijk, maar daar stopt ook de vergelijking.

     

  •  
  • Ook bij de NH90 MTH konden bezoekers met al hun vragen terecht bij de piloten. Bemerk trouwens het lage plafond, al vormt dat voor de crew geen probleem verzekerde een van de bemanningsleden ons: “Passagiers zitten normaal de ganse vlucht neer en hoeven enkel bij het in- en uitstappen gebukt in het toestel te staan. Hetzelfde voor de loadmaster en die kan dan nog eens rechtstaan op het trapje net buiten de deur.”

     

  •  
  • Een geslaagd evenement om jongeren warm te maken voor een job bij defensie. Dat defensie een aantrekkelijke werkgever blijft, blijkt duidelijk uit de cijfers van de aanwerving van vorig jaar. Niet minder dan 7.500 jongeren solliciteerden voor een militaire baan. Dat is over het algemeen bijna zes sollicitanten per vacature.

     

    Zelfs in tijden van besparing blijven jongeren met de nodige kwaliteiten onontbeerlijk om de werking van de operationele eenheden op peil te houden. Bovendien vertrekken er de komende jaren een stijgend aantal manschappen met pensioen.

     

    Wie meer informatie wenst over een loopbaan bij defensie kan terecht op www.mil.be/vacature.

     

  •  
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus