For Freedom Museum: toplocatie voor bijzonder evenement

Ramskapelle, 5 april 2010. In de voormalige gemeenteschool van Ramskapelle, gebouwd in 1876, huist sinds 25 april 2009 het For Freedom Museum. De initiatiefnemers van het museum zijn er in het bestek van slechts enkele jaren in geslaagd, om op een oppervlakte van 1.600 m2, een mooi uitgebouwd panorama te bieden aan de bezoeker die het oorlogsverleden van WO II in onze contreien wenst te doorgronden.

Guido Bouckaert
Foto’s: Jan Van Hulle

  • Het For Freedom Museum toont artefacten van WO II en is gelegen op slechts tien minuten autorijden van Brugge en op vijf minuten van de kust. Het is ook via mooie fietsroutes te bereiken. Het rolstoelvriendelijke museum is open van Pasen tot 15 november, van 10 tot 17 uur. Op maandag is het gesloten. Een ingangsticket kost 6 euro. De museumwinkel heeft een groot en gevarieerd aanbod. De cafetaria biedt aangename verpozing. Voor meer info zie www.forfreedommuseum.be

  •  
  • Veel getuigenissen van vliegtuigen zijn er in het For Freedom Museum vooralsnog niet op te merken, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door ander belangwekkend militair tuig. Toch is er, buiten (zie foto) en in de beide loodsen, een en ander van vliegtuigen terug te vinden, zoals een tweemaal twaalfcilinder Napier Sabre-boxermotor, ooit in de neus ingebed van Hawker Typhoon en Tempest.

  •  
  • Het For Freedom Museum is vaker de locatie voor diverse evenementen. Aan het woord is Freddy Jones, voorzitter van vzw Bevrijding, die op 5 april 2010 de overhandiging inleidde van twee sommen geld aan projecten voor het goede doel. De centen gaan enerzijds naar vzw Serafien, bekommerd om de palliatieve zorgen voor kinderen en anderzijds naar vzw De Stortkinderen, dat het opvanghuis “Centre for Children for Happiness” in Cambodja steunt. De man met de cheque in de hand is Pascal Ginneberge van Wings and Wheels (www.wingsandwheels.be).

  •  
  • Wings and Wheels houdt de traditie in ere om geregeld wat centen aan vzw’s te overhandigen. De organisatie schonk dit jaar op 5 april een aardig bedrag aan vzw Serafien en aan vzw De Stortkinderen. Peter en meter zijn de BV’s Lucas Van Den Eynde (helemaal links)  en  Lien Van De Kelder. Mevrouw Van De Kelder was verhinderd en ontbreekt op de foto. Zij bezorgde de aanwezigen een videoboodschap.

  •  
  • Goed volk op de foto. En ook bekend volk. Vijfde van links is acteur Lucas Van Den Eynde bekend van theater, TV en film.

  •  
  • Van deze Biber, een mini-eenmansonderzeeër met duikdiepte tot 30 meter, werden er voor de Kriegsmarine slechts 324 gebouwd. Ze werden pas aan het einde van WO II ingezet. Eén zo’n duikboot is te zien in het For Freedom Museum te Ramskapelle. De zakvestduikboot meet 9 meter en is 6,3 ton zwaar. Met twee torpedo’s aan boord poogde de Biber de vijand die bij de bevrijding actief was in de Scheldemonding, schade toe te brengen. De Biber die in het For Freedom Museum is te zien, spoelde ooit aan op het strand in Noord-Frankrijk.

  •  
  • Het For Freedom Museum toont in zes haast levensechte diorama’s het strijdtoneel van WO II. Talrijke kleine maar belangrijke gebruiksvoorwerpen die in de vele kasten aan de bezoekers worden getoond, schetsen een beeld van de levensomstandigheden van de strijders. Er zijn ampullen morfine te zien en zalfjesdozen voor diverse brandwonden. We leren dat het karbiet volstrekt droog moet worden gehouden en ook dat het vliegtuig niet mag worden verrold als de banden niet zijn opgepompt; zo staat het er toch allemaal op gestencild. En er is een helm te zien met een kunstig gevlecht camouflagenet uit strotouwen. Een exemplaar in een onwaarschijnlijk frisse staat.

  •  
  • De bezoeker komt zeer zeker onder de indruk van een rondgang door het For Freedom Museum. Niet alleen van wat hier is verwezenlijkt in twee jaar puin ruimen en haast vier jaar opbouw maar vooral van de levensechtheid van de geënsceneerde scènes. Voor wie deze zomer een dagje uit plant, is het For Freedom Museum in Ramskapelle, gewoonweg ’n must. Zoals Lucas Van Den Eynde opmerkte: dit is een periode in onze geschiedenis die niet mag worden vergeten.

  •  
Picture of Guido Bouckaert

Guido Bouckaert

Guido, een uitdovende PPL die voor reportages mee vloog in +120 vliegtuigen en in acht types vloog als PIC, is de jongste nestor onder de Vlaamse verslaggevers over luchtvaart. Zijn teksten worden wereldwijd geplaatst in gedrukte en digitale media. Guido maakte vroeger deel uit van de redactieraad, vandaag pent hij als gastauteur.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus