Monument voor de Sabena ‘SDB’ blijft imponeren

Grimbergen, 30 november 2014. Onze lezers weten dat Hangar Flying meewerkte aan de oprichting van een monument voor de slachtoffers van het ongeval met de Sabena DC-6 OO-SDB. Het toestel stortte op 13 februari 1955 neer nabij het Italiaanse Rieti. Niemand van de 8 bemanningsleden en 21 passagiers overleefde het ongeval. In het gebergte, op de plaats van het ongeval, staat sinds 6 juni 2010 een monument (www.hangarflying.eu/nl/node/290). Het monument is een baken geworden voor wandelaars. Hangar Flying wordt zeer goed op de hoogte gehouden van de activiteiten rond het monument, we laten ‘ons’ monument niet los!

Frans Van Humbeek
Foto’s en film: Nele Bomon en Luk Van Roy

  • Ex-collega Nele Bomon weet hoe ze mij stikjaloers kan maken. Op 12 november 2013 kreeg ik van haar volgend bericht: “Samen met mijn partner Luk Van Roy ben ik in september 2013 naar Italië vertrokken. We wonen in Labro, een klein middeleeuws dorpje in de provincie Rieti, pal op de grens van Lazio met Umbrië. Vorige week kwam ik via Luk zijn vader (die hier al ongeveer 35 jaar komt) te weten dat hier in de buurt een Sabena-vlucht neerstortte tegen een bergflank in de buurt van de Monte Terminillo. Na wat googelen botste ik vandaag op een artikel door jou geschreven. Het ging over het monument dat is opgetrokken en de reis van 2010.

    Bij deze wordt een van onze volgende uitstappen zeker een zoektocht naar het monument zodat we dit ook kunnen aanraden aan de mensen die we hier ontvangen. Met de winter voor de deur zal dit wel een beetje moeilijk zijn, want gisteren lag er op verschillende toppen reeds sneeuw. Weliswaar vandaag weer weg, maar toch… de bergen zijn onvoorspelbaar en dan wacht ik liever op wat beter weer.

    Hier in Labro hebben we een B&B geopend en een vakantieappartement voor 6 à 7 personen, op ongeveer 20 minuten rijden van Cantalice en ongeveer 30 minuten van Rieti.” (B&B Casa Luce, Via Cavour 25, 02010 Labro (Ri). Gsm Italië +39 34 65 32 80 82, Gsm België +32 479 38 58 68, reserveren kan via e-mail viacavour25@gmail.com).

  •  
  • De weersomstandigheden moeten ideaal zijn om de tocht naar het monument te wagen. De precieze locatie staat vermeld in de database van het luchtvaarterfgoed (www.luchtvaarterfgoed.be/content/monument-bemanning-passagiers-dc-6-oo-sdb). Onze vroegere Hangar Flying-medewerker Paul Van Caesbroeck probeerde het monument in mei 2014 opnieuw te bereiken tijdens een langdurig verblijf in Italië. Met zijn 4×4 geraakte hij echter niet verder dan het straatnaambord ter ere van schoonheidskoningin Marcella Mariani die tijdens het ongeval was omgekomen. Dat bord staat aan het begin van de weg naar de plaats van het drama. Paul: “Wanneer we aankwamen heb ik daar een paar foto’s kunnen maken, maar na een paar minuten waren de wolken ons voor. Mijn halte in Cantalice heeft veel herinneringen naar boven gehaald. Het was een speciaal moment.”

  •  
  • Nadat Nele Bomon ons boek gelezen had over de crash van de OO-SDB en de zoektocht naar de slachtoffers, liet het verhaal haar niet meer los. Maar de Monte Terminillo kan je niet beklimmen wanneer je dat zelf wil, je moet geduldig wachten tot de berg je toegang verleent tot zijn flanken. Op 22 november 2013 schreef Nele: “Eventjes laten weten dat de wandeling deze week niet is kunnen doorgaan. We hebben vanuit Labro zicht op de Monte Terminillo en hadden reeds vorige week gemerkt dat deze al besneeuwd lag op bepaalde dagen. Weliswaar nog geen ‘blijvende’ sneeuw… tot we vandaag naar Rieti om boodschappen gingen en van daar konden zien dat de sneeuwgrens toch al lager lag dan de vorige keren. We zijn dan eens –nieuwsgierig als we zijn– tot boven gereden. Hierbij nog een foto die we eind oktober 2013 op een van onze verkentochtjes maakten, toen we onverwacht achter een bocht het schitterende plaatsje Cantalice zagen liggen, de plaats van waaruit in 1955 de bergingswerken zijn gestart.”

  •  
  • “Bij een wandeling door het dorp hier in Labro hebben we gemerkt dat we van aan de toren gans boven in het dorp een prachtig uitzicht hebben op de bergketen. Nu met dit winterweer is wel heel duidelijk de flank te zien waar het gebeurde.” Aldus Nele op 27 november 2013. En nog: “Momenteel is de Terminillo nog besneeuwd maar de lagere gedeelten lijken opnieuw sneeuwvrij. Het is hier wel koud en gisteren hadden we zelfs sneeuw in het dorp, wat zorgde voor een echt wintergevoel in de bergen.”

  •  
  • Nele: “Op 19 augustus 2014 hebben we dan eindelijk de wandeling kunnen maken. Het is in elk geval een indrukwekkende en prachtige omgeving. We zijn serieus onder de indruk van de weg er naartoe, zeker van het feit dat de reddingswerken in die tijd en dat seizoen echt wel een hele onderneming moeten zijn geweest.” Op de foto kijken we in de richting waar het vliegtuig vandaan kwam.

  •  
  • Foto van het verongelukte vliegtuig, enkele dagen na de crash genomen. Precies op de plaats van het ongeval staat sinds 2010 een nieuw monument. (Archief Frans Van Humbeek)

  •  
  • Nele: “Na een lange en stevige wandeling vanuit Cantalice zijn we uiteindelijk op de plaats van de crash toegekomen. Tijdens de wandeling hebben we deze film gemaakt (www.youtube.com/watch?v=v_TlIaw9TiE&spfreload=10), een impressie van onze tocht naar het monument en ook nog van de klim verder naar het monument op de flank van de Monte Terminillo.” Stel u vooral deze tocht voor met een dikke sneeuwlaag en temperaturen onder nul.

  •  
  • Het monument en de gedenkplaat zijn nog in perfecte staat, dat is niet vanzelfsprekend want vooral de sneeuw die van de hellingen glijdt zorgt voor heel wat erosie. Een metalen kap beschermt de top van het monument.

  •  
  • Naast het monument dat in 2010 werd opgericht staat nog altijd een van de eerste gedenkstenen, deze voor passagier Yvonne Poncelet.

  •  
  • Yvonne Poncelet was in 1955 voorzitster van de Auxiliaires Féminines Internationales Catholiques. Haar lekenhelpsters waren toen actief in achttien landen. AFI is nog altijd bedrijvig, weliswaar onder een andere naam (http://catholicchurch-holyland.com/?p=748).

  •  
Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus