Sint-Michiels Brugge, 31 augustus 2013. Bijna 71 jaar nadat de Spitfire Mk. IX van de 19-jarige piloot Edgard Dickerson uit de Tweede Wereldoorlog crashte in het huidige Tillegembos, werd het toestel door de archeologen van de Groep Huyghe-Decuypere en Raakvlak geborgen. Niet minder dan een 30-tal mensen, waaronder de 20-koppige vrijwillige bergingsploeg van Huyghe-Decuypere, waren actief op de site die langzaam zijn geheimen prijs gaf.
De Groep Huyghe-Decuypere is begaan met luchtvaartarcheologie en is niet aan haar proefstuk toe. Sedert 1997 heeft de groep al diverse wrakken van vliegtuigen geborgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in West-Vlaanderen neerstortten. In 2009 volgde Hanger Flying de berging in Beveren-aan-de-IJzer http://hangarflying.be/nl/node/151
De crashplaats in Sint-Michiels werd gevonden dankzij ooggetuigen, archiefonderzoek, metaaldetectie en diepteboring. Bij de dieptedetectie door Bart Beckers kon men de crashplaats tot op een meter nauwkeurig bepalen, hierdoor moest slechts een beperkte bosruimte innemen. Ze vonden toen ook al kleine fragmenten terug van het vliegtuig. Hierdoor werd er beslist om een volledige opgraving te doen in samenwerking met Raakvlak (de Intergemeentelijke Dienst voor Archeologie in Brugge en Ommeland). Die laatste was de vergunninghouder en nam de professioneel-archeologische begeleiding op zich. Ook de Provincie West-Vlaanderen (eigenaar van de crashsite) en Agentschap Natuur en Bos gaven hun steun.
Tekst en foto’s: Tom Brinckman