Succesvolle luchthavendagen Wevelgem

Wevelgem, 6 oktober 2013. De Luchthavendagen van Kortrijk-Wevelgem waren een succes. Op 5 en 6 oktober werden we rondgeleid in de luchthaventerminal. Onder een stralende zon brachten we ook aan de noordzijde van de luchthaven een bezoek aan firma’s die er hun deuren openden om een zeer geïnteresseerd en talrijk opgekomen publiek te verwelkomen. Ook rond de luchthaven is het voor aankomende piloten trouwens heerlijk vertoeven, … een prima restaurant, een smaakvol hotel, autoverhuur, enz.

De aftrap voor de Luchthavendagen werd gegeven op vrijdagavond 4 oktober. Een Meet&Greet vond dan plaats in de Zoute Aviation Club (www.zac.be) . Schepen Marie De Clerck benadrukte het belang van de luchthaven voor de regio. De gastspreker was Ivan Becuwe, hoofddocent van het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC,) een autoriteit als het erop aankomt om de toekomst en de kwaliteit van onze Vlaamse luchtvaartopleidingen te verdedigen.

Op een ongedwongen manier konden de bezoekers van de opendeurdagen kennismaken met Kortrijk-Wevelgem en genieten van de sfeer die toch zo eigen is aan deze luchthaven. Alle facetten van de luchthaven kwamen aan bod, van pleziervliegtuigen tot zakenjets, van helikopters tot onderhoudsbedrijven, van historiek tot spitstechnologie. Voor de geschiedenis van de luchthaven konden we tijdens de opendeur natuurlijk terecht in het zeer goed gedocumenteerde museum van de Flanders Aviation Society (www.fasinfo.be ), een plaats waar we ons altijd welkom voelen.

Heel wat bedrijven op de luchthaven hebben nood aan technisch geschoolde werknemers, de opendeurdagen waren dus zowel voor de bedrijven als de studenten een ideale gelegenheid om contacten te leggen. Tijdens ons bezoek merkten we dat verschillende scholen en bedrijven goede relaties onderhouden voor het inzetten van stagairs. Zo’n 150 personen worden op de luchthaven tewerkgesteld, plus een dertigtal werknemers in de diverse bedrijven rond de luchthaven.

De Franse firma EGIS Projects SA gaat vanaf 2014 de luchthavens van Oostende-Brugge en Antwerpen commercieel uitbaten. Wat Kortrijk-Wevelgem betreft, dat beheerd wordt door de West-Vlaamse Intercommunale (WIV), werd nog geen definitieve oplossing voorgesteld. Toch gelooft men hier sterk in de toekomst van ‘hun’ luchthaven. Taxiwegen zouden heraangelegd worden, er komt een nieuwe brandweerkazerne, een uitbreiding van de nu veel te kleine apron, … Kortrijk-Wevelgem blaakt van zelfvertrouwen.

In onderstaande impressie brengen we slechts een beperkte selectie van de talrijke deelnemers.

Met dank aan Guido Bouckaert, perscoördinator Luchthavendagen Wevelgem 2013

  • De Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen (KATHO) en de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) vloeien vanaf september 2013 samen in de Katholieke Hogeschool VIVES (www.vives.be). Om de samenvoeging te concretiseren werken KHBO en KATHO nu aan een gezamenlijk beleid. VIVES had een eigen informatiestand in de vertrekhal. Op dezelfde stand werd ook Euroavia Oostende (www.euroavia-oostende.eu) voorgesteld, eigenlijk een heroprichting van de Ostend Aviation and Space Association (OASA). Een groep studenten die nu aangesloten is bij de internationale studentenvereniging Euroavia organiseert workshops rond luchtvaart, bezoeken aan evenementen, workshops, enz.  

    Campus VTI (www.vtioostende.be), dat nu samen met enkele andere scholen zal naar buiten treden onder de naam PETRUS & PAULUS vrije scholen aan zee, stelde de opleiding derde graad TSO vliegtuigtechnieken voor en Se-n-se vliegtuigtechnicus. Het VTI maakt ondermeer gebruik van de faciliteiten van het Vlaams Opleidingscentrum (VLOC, www.vloc.eu)

     

    Ghent Aviation (www.ghentaviation.be) organiseert met succes luchtvaartopleidingen in het Gentse en dit in samenwerking met Syntra. Voor de praktijkopleiding wordt de Piper PA-28 Cherokee Cruiser D-ELWW gebruikt. Natuurlijk maakte ook de Kortrijk Flying Club (www.kfc.be) publiciteit voor diverse opleidingen (vliegtuig, helikopter, zweefvliegtuig.) (Foto Kristof Vandermoere)   

     

  •  
  • Aan de noordzijde stopten we eerst voor een gesprek met Barbara Stichelbout (foto, CPL-H) van STB-Copter (www.stb-copter.com). Het bedrijf heeft drie Robinson R22, twee R44 en nog een Bell 206 JetRanger. Je kan er ondermeer terecht voor opleidingen. Een richtprijs voor een helikopteropleiding is 20.000 euro, gerekend aan ongeveer 45 vluchturen. De prijs voor een opleiding kan echter beduidend gedrukt worden door een subsidie aan te vragen bij de KMO Portefeuille (www.agentschapondernemen.be/themas/kmo-portefeuille). Het bedrijf STB-Copter ligt in de verkaveling Leiedal. Vroeger hebben zich aan de periferie van de luchthaven verschillende niet-luchtvaartgebonden bedrijven gevestigd, daar lijkt nu toch verandering in te komen. (Foto Frans Van Humbeek)

  •  
  • De Robinson R44 Raven II voor de loods van STB-Copter. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Bij Gill Aviation Service (www.gillaviation.be) werden we ontvangen door Els Van Overtveldt. Het bedrijf voor vliegtuigonderhoud en herstellingen was tot 2005 in Amougies gevestigd, daarna verplaatste het de activiteit naar Wevelgem. Het werd opgericht door Gilbert ‘Gill’ Van Overtveldt, de vader van Els. In dit EASA Part M/subpart F, G+I goedgekeurd onderhoudsbedrijf zijn vier mecaniciens tewerkgesteld die heel wat ervaring in huis hebben voor onderhoud en herstellingen van oude en nieuwe generaties vliegtuigen. Ongeveer een kwart van de GA-vliegtuigen in België krijgt hier een onderhoud. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Gill Aviation Service is een van de bedrijven die aan jongeren de mogelijkheid biedt tot het uitvoeren van stages voor het behalen van een kwalificatie in de luchtvaartsector (onderhoudstechnicus, stages hoger onderwijs,…) Een student van het KHBO ontwierp tijdens zijn stage dit afstandsbestuurde apparaat voor het verplaatsen van vliegtuigen. (Foto Frans Van Humbeek)

  •  
  • Het bedrijf D-motor (www.d-motor.eu) toonde de LF26, een viercilinder watergekoelde motor van 2690 cc die slechts 57 kg weegt en 92 pk voortbrengt aan 3.000 RPM, ideaal voor ULM’s. Ook een zwaardere zescilinder LF39 wordt getest. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Bij Leren Vliegen BVBA en Jojanda BVBA stonden vijf ULM’s gestald waarmee opleiding wordt gegeven. Instructeur Johan Janda (foto) toonde ons de Evektor EV-97 Eurostar OO-F40, Funk FK-12 Comet OO-G20, Lambert Mission M106 OO-F97, Private Flight Design OO-F86 en de Private Rans S-4 Coyote OO-G24. Johan noemt zijn vliegtuigen eco-lights for eco-flights, ze zijn inderdaad heel milieuvriendelijk en moeten niet onderdoen voor de prestaties van ‘traditionele’ vliegtuigen. Alle toestellen zijn uitgerust met een ingebouwde parachute. Tot 1998 werden de opleidingen gegeven in Zuienkerke, nadien koos koos het bedrijf voor deze locatie in Wevelgem. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Prachtige helikopters gestald bij Hangar 62. Heli-Business ( www.heli-business.com) zorgt hier ondermeer voor het aanpassen van het interieur van heli’s, advies bij verkoop, fotovluchten, helitraining, sightseeing en verhuur. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Fly4U (www.luchtpubliciteit.be) verzorgt luchtpubliciteit voor bedrijven en particulieren.  Piloot Hugo Verledens: “Vliegen met luchtpubliciteit vraagt inderdaad een speciale behendigheid. Er groeit terug meer vraag naar het vliegen met sleepdoeken, het is een vorm van publiciteit die nog altijd zeer veel aandacht trekt.” In de loods konden we ook genieten van enkele foto’s van Hangar Flying-collega Jan Vanhulle en van het foto- en filmwerk van Patrick Henderyckx. Prachtige boeken met luchtfoto’s van Kathleen en Patrick Henderyckx genomen boven Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen zijn nog altijd te koop bij www.henderyckx.com. (Foto Frans Van Humbeek)

  •  
  • De bouw van deze vliegtuigloods getuigt van vertrouwen in de toekomst van de luchthaven. Voor de loods in aanbouw staat de Robin HR-200-120B van Propellor BVBA (www.propellor.be), het lokale bedrijf dat enthousiast zorgt voor ondermeer incentives, luchtdopen, opleiding en vliegtuigbeheer. (Foto Frans Van Humbeek)

  •  
  • Alfako (www.alfako.be) is een van de erkende vliegscholen voor opleiding op een- of tweemotorige toestellen, ze bieden een modulair opleidingspakket aan van privé- tot lijnpiloot. Bij Alfako kregen bezoekers uitleg in de cockpit, altijd mooi meegenomen. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Lambert Aircraft Engineering (www.lambert-aircraft.com) bouwt sportvliegtuigen die gecommercialiseerd worden onder de naam Mission. Sinds eind 2005 heeft Lambert Aircraft Engineering een eigen avionics-afdeling die zich naast de inbouw van avionics in eigen vliegtuigen ook richt op verkoop, installatie of dienstverlening voor om het even welk ander type vliegtuig. Dewerkplaats voor vliegtuiginstrumenten is erkend door de EASA en FAA. Op de foto toont Filip Lambert de plaatsing van een glass cockpit in een Centurion. Lambert Aircraft Engineering stelt een tiental mensen tewerk. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Het prototype van de Light Sports Aircraft Lambert Mission M108 maakt wellicht eind oktober een eerste vlucht. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Natuurlijk rolde ook Abelag de loper uit voor de bezoekers van de opendeurdag. Op Wevelgem heeft dit bedrijf voor de zakenluchtvaart immers een belangrijke basis. (Foto Tom Brinckman)

  •  
  • Een publiekstrekker was ondermeer deze Beech 200C Super King Air OO-LAC, met de toepasselijke naam ‘Spirit of Kortrijk’. Het vliegtuig wordt ingezet door Skylifeguard (www.skylifeguard.be), dat over gans Europa, maar ook tot in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, zieken transporteert, precies als liggen ze in een hospitaalkamer aan de medische apparatuur. Bijzondere sympathie verwerven hierbij ook al eens de couveusekindjes of comateuze patiënten die op deze wijze worden vervoerd. (Foto Frans Van Humbeek)

  •  
  • En na de rondleiding natuurlijk even genieten van het vliegverkeer van op het terras van de gezellige KFC-luchthavenbar. (Foto Tom Brinckman)

  •  
Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus