DHL, drie jaar na de verhuis…

Zaventem, 10 april 2011. Ondertussen alweer drie jaar geleden, op 1 april 2008, verhuisde pakjesgigant DHL haar Europese hub van Brussel naar het Duitse Leipzig. Het politieke steekspel rond de beperking van het aantal nachtvluchten op Brussels Airport was een van de factoren die DHL ertoe dreef om deze wissel door te voeren. De Flughafen Leipzig/Halle, landelijk gelegen tussen beide steden, leent zich blijkbaar beter voor de nachtoperaties typisch voor pakjesschuivers. Op een doordeweekse dag tel ik meer dan vijftig vluchten die tijdens de nachtelijke uurtjes vanop de Duitse luchthaven over Europa en tal van intercontinentale bestemmingen uitzwermen. Vergeleken met de huidige DHL-trafiek op Brussels Airport is dit ruim een vijfvoud aan bewegingen. Vanuit Zaventem vertrekken er dagelijks nog een tiental vluchten, subcontractors incluus.

 

Ook de Belgische tak van DHL, European Air Transport N.V. (EAT), moest de duimen leggen wanneer DHL naar Duitsland trok. Alle toestellen met OO-registratie zijn ondertussen verdwenen; de Convairs en Boeing 727’s, ooit niet weg te denken op de apron van Brussels Airport, zijn uitgefaseerd, de Boeing 757’s en Airbus A300’s overgeheveld naar andere operatoren. Toch is DHL in België nog niet helemaal verdwenen, getuige deze beelden.

 

Tekst en foto’s: Giovanni Verbeeck

  • Het nostalgische beeld van de (lawaaierige) Boeing 727 op de DHL-apron is al enkele jaren voltooid verleden tijd. Vandaag vliegt men voornamelijk met de Airbus A300 en, zoals je op de foto ziet, de Boeing 757 en 767. Alle toestellen uit eigen stal dragen het opvallende gele kleurenschema. 

  •  
  • De Airbus A300B4-203 met constructienummer 208 begon haar carrière bij het Amerikaanse Pan Am in 1985. Na cargoconversie in 1999 kwam het toestel vlak voor de eeuwwissel bij European Air Transport terecht als OO-DLG. Vorig jaar werd de Airbus ingeschreven in het Ierse register bij Air Contractors.

     

  •  
  • Een relatief zeldzame BAe ATP van het Britse Atlantic Airlines op het DHL-platform. Niet alleen zijn er slechts 64 stuks van de “Advanced Turbo Prop” geproduceerd, meestal doet dit toestel Brussel ook ’s nachts aan. G-BTTO, als nummer 33 van de productielijn gerold, vliegt tussen Brussel, London-Luton en de Kanaaleilanden.

     

  •  
  • Boeing 757-236 met nummer 22179 werd in 1983 bij British Airways afgeleverd als G-BIKH en was vaak te gast op Brussels Airport voor de Britse flag carrier. Als OO-DLP kwam het toestel in 2002 permanent in België terecht bij EAT. Sinds maart vorig jaar vliegt het met Duitse registratie voor de maatschappij die nu officieel “EAT Leipzig Gmbh” heet. De Duitsers beschikken in totaal over 11 Boeing 757’s.

     

  •  
  • Voor de vluchten naar Lissabon en Vitoria (Spaans Baskenland) vanuit Brussel maakt DHL gebruik van Boeing 737-cargotoestellen van het Spaanse Swiftair, dat over 6 737-300F’s beschikt. EC-LAC (C/N 24022) kwam via easyJet en het Amerikaanse Kitty Hawk in Spanje terecht, maar werd in 1989 voor het eerst in België gezien als de OO-LTC van TEA.

  •  
  • Nieuw op Brussels Airport en strak in de verf is deze Boeing 767-300 Freighter van het Britse DHL Air. G-DHLF werd net zoals “Lima Echo” en “Lima Golf” afgeleverd in 2009. Eén van deze toestellen kan dagelijks bewonderd worden op Zaventem op de vlucht naar Lagos. Naast de 3 767’s beschikt de Engelse tak van DHL ook over 21 Boeing 757’s, stuk voor stuk afkomstig van British Airways.

  •  
  • Vreemde eend in de bijt op 16 januari was deze, niet echt kleurrijke, Boeing 737-300F van Imperial Air Cargo. In een vroeger leven vloog het toestel ondermeer bij America West, Bluebird Cargo en het Mexicaanse Estafeta. Of het toestel ook effectief voor DHL vloog vanop Brussel is een vraag waarop we het antwoord schuldig moeten blijven. Volgens de laatste berichten staat het toestel sinds maart stored.

  •  
  • Vorig jaar kreeg Brussels Airport haar eerste vaste dienst met een Boeing 777-200LR te pakken in de vorm van AeroLogic. De Duitse vrachter, een samenwerking tussen DHL en Lufthansa Cargo, vliegt voornamelijk vanuit Leipzig/Halle en Frankfurt met acht van deze 777-FZN’s. Eén keer per week zijn de enorme stofzuigers (luister maar eens naar dat geluid…) te zien op Zaventem, op de dienst naar Hong Kong via Bahrein.

  •  
Picture of Giovanni Verbeeck

Giovanni Verbeeck

is al enkele jaren professioneel actief in de wereld van de luchtvaartoperaties, meer bepaald in de vliegtuigafhandeling. Zijn interesses binnen het team gaan dan ook voornamelijk uit naar de airlines en de general aviation. Ook fotografie – en dat hoeven niet alleen vliegtuigen te zijn – is een van zijn passies.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer