Zaventem, 5 september 2014. Het werd al eventjes aangekondigd in de media, maar vandaag streek Emirates, de toonaangevende luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE,) neer in het hart van Europa. Een belangrijk feit voor Brussels Airport, het is nu een van de weinige luchthavens ter wereld die aangevlogen wordt door elke maatschappij van de zogenaamde ‘ME3-Airlines,’ de drie belangrijkste luchtvaartmaatschappijen uit de Emiraten: Etihad, Qatar Airways en nu dus ook Emirates.
Emirates, veruit de grootste van de ME3, vliegt vanaf heden dagelijks tussen Brussel en Dubai en zet hiervoor een Boeing 777-200LR (long range) in, ondanks een vliegduur van minder dan 7 uur. Voor Emirates is de 777-200LR echter een van de kleinere toestellen in een vloot die louter uit widebodies bestaat. Deze variant van de Boeing Tripple Seven werd eigenlijk ontwikkeld voor ultralange vluchten maar wordt door Emirates voornamelijk gebruikt om nieuwe routes aan te vliegen, een rol die vroeger weggelegd was voor de A330 of A340, maar op termijn zullen deze ‘kleinere’ Airbussen uitgefaseerd worden. Emirates heeft gekozen om op langere termijn slechts met twee toesteltypes te werken: de Boeing 777 in zijn verschillende uitvoeringen en de Airbus A380. Van beide families is Emirates nu al de belangrijkste gebruiker ter wereld.
Met Brussel voegt Emirates de 37e Europese bestemming toe aan haar netwerk, na het Noorse Oslo eerder deze week. Later dit jaar, op 27 oktober, wordt er ook gestart met een lijndienst tussen Dubai en Budapest. België is een belangrijke partner van de VAE, al was het maar omwille van de miljoenen doosjes Godiva-pralines die dit jaar al uitgedeeld zijn aan de premium-passagiers, vertelt Thierry Aucoc, Senior VP Commercial Operations Europe and Russia, met een kwinkslag aan de verzamelde pers. Maar denk ook maar aan het succesverhaal van baggeraar Jan De Nul die in Dubai actief is en ondermeer meewerkte aan de creatie van het wereldberoemde Palm Jumeirah. Ondertussen zouden er al meer dan 3.000 Belgen tewerkgesteld zijn in de Emiraten, waarvan er 170 werken bij luchtvaartmaatschappij Emirates. De Belg Amaury De Doncker was vandaag de first officer die de delegatie VIPs overvloog aan boord van de inhuldigingsvlucht tussen Dubai en Brussel en ook de terugvlucht naar de VAE zal door een aantal Belgische bemanningsleden verzorgd worden.
Naast de O/D-traffic tussen beide landen is dé grote troef van Emirates natuurlijk haar intercontinentale hub te Dubai van waaruit er 145 bestemmingen wereldwijd aangevlogen worden. De ideale ligging ervan – halfweg tussen Europa en het Verre Oosten – zorgt ervoor dat Emirates als geen ander een concurrentieel voordeel heeft wanneer het aankomt op het aanbieden van connectievluchten; het hele bedrijfsconcept is hierop gebaseerd. Volgens Aucoc zijn er vooral boekingen uit China, Japan en India voor de nieuwe route.
Op dag twee en drie van de operaties werd vlucht EK183/184 van en naar Dubai reeds gevlogen met een grotere Boeing 777-300ER die naast meer passagiers ook een groter tonnage aan luchtvracht kan vervoeren. Emirates SkyCargo, de vrachtdochter, biedt op elke vlucht een capaciteit aan van 17 ton. Naast de zogenaamde belly freight aan boord van de passagiersvluchten, beschikt Emirates ook over een vloot van dedicated 747- en 777-vrachttoestellen.
Vlak voor we deze fotoimpressie afrondden werd er een persbericht verspreid dat Emirates vanaf 1 februari 2015 de 777-200LR op vaste basis vervangt door de 777-300ER. En dan is het wachten op de A380?
Tekst en foto’s: Giovanni Verbeeck