Fly In Koksijde

Koksijde, 2 augustus 2014. In het kader van de herdenking ‘100 jaar Eerste Wereldoorlog’ organiseerde de gemeente Koksijde in samenwerking met de West Aviation Club (www.westaviationclub.be) een nieuw project onder de titel ‘Fly In.’ Het vliegveld van Ten Bogaerde –naast het huidige Basis Koksijde– deed in de Eerste Wereldoorlog dienst als start- en landingsplaats voor oorlogsvliegtuigen. Hoofdthema is dan ook het luchtvaartgebeuren tijdens en vlak na WOI. Tijdens het weekend van 1, 2 en 3 augustus zagen we een static show met heel wat klassieke vliegtuigen, oldtimers en natuurlijk enkele WOI-vliegtuigen.

Het programma van Fly In Koksijde (zie ook www.flyinkoksijde.be) was bijzonder veelzijdig en het thema luchtvaart werd via een hele resem activiteiten attractief gemaakt voor het ganse gezin. De spektakelwaarde en het amusement waren verzekerd maar er was ook ruimte voor een serene herdenking van de slachtoffers van het oorlogsgeweld.

Fly In Koksijde werd opgedeeld in verschillende zones die de bezoekers elk wat boeiends te bieden hadden. In de zone klassieke vliegtuigen werden toestellen uit de burger- en de militaire luchtvaart opgesteld. Er was ook een commerciële zone waarin luchtvaartbedrijven, scholen en verenigingen die een band hebben met de luchtvaart hun werking konden voorstellen in een reeks infostandjes.

De Fly In haalde daags na ons bezoek de nationale media toen een Nederlandse Piper naast de landingsbaan door het neuswiel ging. Er vielen geen gewonden en het evenement kon gewoon doorgaan zoals gepland.

Wat ons betreft was het een leuk nieuw evenement op de Belgische luchtvaartagenda. Naar wat we in de wandelgangen vernamen wil men het alvast tot 2018 organiseren, gedurende de vier herdenkingsjaren van de Eerste Wereldoorlog. Bij het Koksijdse gemeentebestuur gaat men het gebeuren eerst evalueren in september… wordt hopelijk vervolgd!

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

  • In de loods van het 40ste squadron werden drie replica’s uit de Eerste Wereldoorlog tentoongesteld. Naast de Sopwith Camel van het Stampe&Vertongen Museum in de kleuren van Jan Olieslagers, ook de Morane Saulnier Parasole Type L, gebouwd door het VTI van Ieper en links op de foto een SE 5A, een replica op schaal 4/5.

  •  
  • Danny van Severen uit Oudenburg besteedde heel wat vrije tijd aan het nabouwen van het vliegveld Ten Bogaerde in het klein. Alle toestellen op de maquette hebben werkelijk gevlogen vanaf het vliegveld, tijdens de ganse duur van de eerste wereldbrand: Nieuport 11’s, Maurice Farman MF.7 en MF.11bis. Het toestel van Reginald Warneford dat de zeppelin LZ37 boven Sint-Aghatha-Berchem neerhaalde, de Hanriot van de Belgische luchtaas André Demeulemeester, de Sopwith Camels van 208 Sqn van de Engelsen die in ‘Bloody April’ 1917 ferme klappen hebben uitgedeeld aan de Duitsers. Ook de tentloodsen van het type Bessoneau werden in miniatuur uitgewerkt.

  •  
  • Voor de kleinsten stonden er verschillende workshops in het teken van luchtvaart op het programma. Een kunstige windzak schilderen en knutselen, een ets maken of zoal hier in karton een vliegtuig knutselen. Wat ons betreft een voorbeeld voor andere evenementen buiten de standaard kermismolens!

  •  
  • Michel Kenis kwam samen met zijn dochter Elisabeth naar de Fly In met Piper Cub OO-LOT. Tijdens het parkeren viel ons de pinguïn op: "Waarom we die pinguïn op ons toestel zetten? Het is het symbool van de vliegopleiding, vroeger op de SV4’s en vandaag nog altijd op de Marchetti. Een kleine knipoog naar mijn veertienjarige dochter Elisabeth die nu leert zweefvliegen. Ze is nog iets te jong om solo te vliegen, maar het is duidelijk dat ze de smaak heeft te pakken," klinkt het.

  •  
  • Een uitgebreid team vrijwillige seingevers in hun oranje plunje waren actief om de bezoekende piloten te ontvangen op het evenement. Onder andere deze tweemotorige Piper PA-23-250 Aztec (OO-SAB) kreeg letterlijk een helpende hand bij het parkeren.

  •  
  • Ook de liefhebbers van oldtimers konden hun hart ophalen op Basis Koksijde! De voertuigen kleurden de toegangsweg van het evenement. Enkele klassieke oldtimers werden opgenomen in de static show tussen de vliegtuigen om de soms grote gaten op te vullen. Voor het grote publiek een aangename afwisseling… maar als luchtvaartliefhebbers zien we graag toch wat meer vliegtuigen.

  •  
  • Theatervoorstelling Flying Circus is een internationaal team dat jong en oud verrast met een luchtvaartanimatieprogramma zoals slapstickacts, meespeeltheater, vertellingen. De imposante theaterbus en de prachtig gerestaureerde Boeing Stearman ‘Old Crow’ uit 1943 waar een theaterarena werd rond gebouwd waren niet te missen. Meer info over deze zwarte Stearman op http://thestoryteller.nl/oldcrow/pages/index.html.

  •  
  • De sfeer uit die bewogen oorlogsjaren werd geëvoceerd in het WOI-dorp, aan de hand van vliegtuigen uiteraard maar ook door attracties en bezienswaardigheden uit die tijd. Noem het maar ‘levende geschiedenis’, voor jong en oud, in een filmtheater of een sfeervol dorpscafé waar mensen uit de visserswereld of de burgerij vertellen over de bewogen oorlogsjaren. Er klonken soldatenliederen en ook de meisjes van plezier waren present. De kostuums werden ter beschikking gesteld door het Openluchtmuseum Bachten de Kupe in Izenberge. In totaal waren maar liefst 60 vrijwilligers aan het acteren in het dorp.

  •  
  • De echte Siko gateguard staat in een loods te wachten op een restauratie… de enige Sikorsky nog zichtbaar voor het publiek komt van modelbouwer Peter De Rho die actief is bij de Modelvliegclub Veurne. Dit model heeft een rotordiameter van 1,9 meter en weegt zo’n 9 kg. Ook het Sea King broertje is ongeveer even groot en is nagebouwd op schaal 1/10e. Het zelfbouwproject heeft de maker ongeveer drie jaar gekost. Een filmpje van het toestel is te bekijken op YouTube (www.youtube.com/watch?v=6hnsGPQrmHg).

  •  
  • In de loods van het 40ste squadron werd een rijk geïllustreerde fototentoonstelling over de geschiedenis van het militair vliegveld Ten Bogaerde opgezet.

  •  
  • Op vraag van de organisatie stuurde de Koninklijke Luchtmacht uit Nederland een Harvard van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht uit Gilze-Rijen. De Harvard was ook in Belgische dienst een lesvliegtuig voor de gevorderde opleiding. Bij de Historische Vlucht wordt deze oude dame trouwens nog steeds gebruikt voor opleiding. Vliegers die de Spitfire Mk.IX willen vliegen moeten eerst op dit toestel de kneepjes van het vak leren. Zo is voormalige F-16 demopiloot Ralph ‘Sheik’ Aarts nu bezig aan die conversie.

  •  
  • Aan de westelijke zijde van de basis werden de bezoekende toestellen ontvangen die niet tot de klassiekers behoren. In dat rijtje ook deze Blackshape Prime van Italiaanse makelij. Deze tweezitter is in drie verschillende versies ontwikkeld voor zowel de civiele als militaire kopers. Zo is het in Italië de vervanger van de ons ook bekende SF-260 Marchetti lestoestellen… misschien binnen een aantal jaar ook bij onze luchtcomponent actief?

  •  
  • Niet minder dan dertien vliegtuigen die zijn aangesloten bij het 369 Sqn-Belgian Vintage Aircraft Association vzw waren present op Kokijde. Daaronder ook deze Piper Cub. Hoewel OO-VIW in de kleuren van Licht Vliegwezen is geschilderd, heeft deze Piper Cub haar diensten bewezen bij het Franse leger. Ze staat sinds 1968 geregistreerd op het Belgische civiel register.

  •  
  • Een evenement in Koksijde kan natuurlijk niet zonder een Sea King reddingsdemonstratie. Dat was meteen ook de enige ‘airshow’ op de Fly In. Voor het grote publiek dat wellicht het verschil tussen een Fly In en een airshow nog niet kent een kleine teleurstelling om geen andere vliegende demonstraties te zien.

    Er ging ook veel aandacht voor de nieuwe NH90 (RN02) die enkel nog op de grond was te bewonderen. Klein detail, de RN01 die daags voor het evenement in Koksijde arriveerde werd nog even ‘verborgen’ gehouden in de loods. Wie wil kan de NH90 nog in levende lijve gaan bewonderen op 27 augustus, dan is er van 13 tot 17 uur opendeurdag op de basis om de nieuwe aanwinst voor te stellen, samen met de Sea King en Alouette III.

  •  
  • Met stip de grootste deelnemer aan de Fly In was Catalina vliegboot G-PBYA. Het toestel is een echte veteraan van de Canadese luchtmacht en werd in 1943 gebouwd. Het is geschilderd in de kleuren van de USAAF als OA-10A 44-33915. Met als basis het warbird-mekka van Duxford is het een graag (en veel) geziene gast op heel wat evenement in Europa.

  •  
  • Een voordeel van een Fly In? De ganse dag is er tijd om vliegtuigen te laten opstijgen om het grote publiek luchtdopen te bezorgen. Naast de Robin van de West-Aviation Club werd ook een Antonov II gebruikt om een rondvlucht boven de regio te maken. Ook www.helipromotions.be uit Diksmuide vloog tien minuten tot in Nieuwpoort. De echte liefhebbers konden aan boord van de SV4’s OO-SVG en OO-KAT mee voor een unieke vlucht in vliegend Belgisch luchtvaarterfgoed.

  •  
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer