Bevekom, 20 mei 2015. De luchtmachtbasis van Bevekom ontving eind mei een reeks Europese helikopters voor een oefening die de onderlinge samenwerking moet verbeteren. Onder de noemer Tactical Helicopter Procedures Update (THPU) werd er de ganse week gevlogen samen met helikopters uit Duitsland, Frankrijk en Tsjechië.
Doel van de oefening is het trainen van de procedures en standaarden die gelden binnen het Europese Defensieagentschap (EDA). Deze organisatie werd in 2004 opgericht en wil de lidstaten en de Europese Raad steunen in hun inspanningen om de Europese defensiecapaciteiten op het gebied van crisisbeheersing te verbeteren en het Europees veiligheids- en defensiebeleid te ondersteunen en te ontwikkelen in de toekomst. Er lopen heel wat projecten, waarvan de meest zichtbare de grote helikopteroefeningen zijn. Daarnaast zijn er ook luchttransporttrainingen en wordt er gekeken naar tankvliegtuigen en onbemande vliegtuigen die onder een Europese vlag opereren.
De helikopter is uitgegroeid tot een essentiële factor in de moderne crisisbeheersingsoperaties. Ondanks het grote aantal helikopters – meer dan 1.700 – bij de EDA-lidstaten, is er bij verschillende zendingen gebleken dat vitale helikoptersteun vaak te kort schiet. In overleg met de lidstaten werden een aantal belangrijke oorzaken in kaart gebracht waardoor de helikopters niet ingezet konden worden: een gebrek aan training voor de bemanningen, een gebrek aan technische uitrusting voor het vliegtuig en de moeilijkheden van de logistieke steun aan operaties. Het EDA helpt deze problemen aan te pakken met het element opleiding als belangrijkste focus.
Voor de gelegenheid van de THPU organiseerde de PR sectie van de Waals-Brabantse basis ook een spottersdag. Een unieke kijk op deze internationale oefening. Op deze dag werd ook het 18de smaldeel van de 1ste Wing, dat vliegt met de NH90MTH helikopters, ‘initial operational capable‘ verklaard. De NH-90s mogen vanaf nu mensen en materiaal vervoeren in binnen-en buitenland. Na de laatste trainingsfase volgt dan de stempel ‘full operational capability‘.
Tom Brinckman