Hulp aan de natie

Koksijde, 29 augustus 2012. Geen airshow dit jaar op de meest westelijke basis van ons land. Maar de luchtcomponent zette haar schouders onder een opendeurdag op Basis Koksijde met als thema ‘Hulp aan de natie’. In samenwerking met de gemeente Koksijde, de politie Westkust en nog tal van andere gemeentelijke, provinciale en nationale hulpdiensten werden statische en dynamische demonstraties gegeven. Voor het grote publiek dus de uitgelezen kans om kennis te maken met deze verschillende organisaties die zich dagelijks inzetten om hulp te verlenen.

In aanwezigheid van een aantal autoriteiten en het publiek vond in de loop van de middag een korte herdenkingsplechtigheid plaats ter nagedachtenis van de hulpverleners die hun leven lieten tijdens de uitvoering van hun opdracht ten voordele van de natie en de bevolking.

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

  • De Agusta A109BA is al twintig jaar in dienst en binnen defensie worden ondertussen vier varianten gebruikt: Anti Tank, Observation, MedEvac en Transport. Bij een gewone A109 is er onvoldoende plaats voor een brancard in de passagiersruimte. Er werd een systeem ontwikkeld om de cabine aan beide zijnde met 15 cm te verbreden, die constructie kan trouwens op iedere Agusta gemonteerd worden. De medische uitrusting bestaat uit een brancard en de nodige beademings- en monitoring apparatuur voor de opvang van één zwaargewonde.

  •  
  • Natuurlijk mochten ook de ‚gastheren’ niet ontbreken. De Westland Sea King is bij het grote publiek zowat het nationale uithangbord van wat defensie doet met ‚Hulp aan de natie’.

  •  
  • Voor velen zijn de diensten van deze Britten Norman Islander BN2A OO-MMM van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen onbekend, maar ze staan in voor de controle vluchten boven de Noordzee. Op de opendeurdag was het een van de eerste publieke voorstellingen van de nieuwe digitale apparatuur van het toestel. Wie meer wil weten over deze vluchten verwijzen we graag naar het artikel dat Guido schreef in 2010.

  •  
  • Voor vele West- en Oost-Vlamingen is de tweemotorige MUG-heli Ecureuil AS 355-F2 OO-HSN geen onbekende. Het team gaf er ondermeer een demonstratie met L.U.C.A.S, een mechanisch hartmassage toestel. Het grote voordeel van de L.U.C.A.S. is dat het gedurende lange tijd precies de goede hartmassage kan geven, niet te oppervlakkig en niet te diep en met het juiste tempo. Hierdoor worden de hersenen en de hartspier optimaal voorzien van zuurstofrijk bloed. Het MUG personeel heeft dankzij de L.U.C.A.S. de handen vrij voor overige taken, zoals het toedienen van medicijnen. De bemanning maakte wel de opmerking dat ze dit toestel zelden tot nooit in vlucht gebruiken. Als een patiënt nog hartmassage dient te krijgen verkiezen ze veelal transport over de weg in een ambulance waar er meer plaats is om te werken.

  •  
  • De kans dat een C130 in België hulp moet bieden is natuurlijk wel miniem. Maar in de 40-jarige carriere hebben de Herculessen van de 15e wing een stevige reputatie weten op te bouwen in hulpverlening over de ganse wereld.

  •  
  • Onrechtstreeks is de C-130H Hercules ook verbonden aan B-FAST (Belgian First Aid and Support Team). Tijdens de opendeur werd een B-FAST kamp ontplooid. Deze snel werkend interventiestructuur kan binnen de twaalf uur na de oproep noodbijstand leveren in landen die zijn getroffen door natuurrampen of andere calamiteiten. Voor de verplaatsing van hulpverleners en materieel wordt beroep gedaan op de 15de wing uit Melsbroek.

  •  
  • Geen opendeur in Koksijde zonder reddingsdemonstratie van de Sea King… waarvoor natuurlijk ook heel wat liefhebbers kwamen afgezakt.

  •  
  • Er werd tijdens de opendeur geen airshow georganiseerd. Maar er was wel vliegactiviteit, want onder het aanwezige publiek werden wel een 100-tal luchtdopen verloot met Sea King, Alouette III en met deze Embraer ERJ145.

  •  
  • Een welkome bezoeker in Koksijde: C130 CH10 kwam de bezoekers even groeten.

  •  
  • De dienst luchtsteun van de federale politie gaf diverse demonstraties met de McDonnell Douglas Explorer 900 G11. Naast een cargo sling en een fast-rope demo met het Speciaal Interventie Eskadron was de blusdemo wellicht een van de meest spectaculaire. We lieten ons gidsen door de lokale spotters van SG Koksijde (www.sgkoksijde.be) naar de plaats waar de helikopterbemanning de zogenaamde waterzak of bambi-bucket kwam vullen in het Kanaal Duinkerke-Nieuwpoort vlak aan het einde van de landingsbaan.

  •  
  • De dienst luchtsteun, ook gekend onder de roepnaam RAGO, wordt ingeschakeld bij grote natuurbranden. Na de grote heidebrand in Kalmthout (2010) werden de rampenplannen hertekend in samenwerking met de lokale brandweerkorpsen, het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, de federale politie en de civiele bescherming. De standaard operatieprocedure werd ook uitgetest tot in de details. Zo weten de grondtroepen van brandweer of civiele bescherming perfect hoe ze moeten samenwerken met de politiehelikopter. De heli’s zullen ingezet worden bij het blussen (met of zonder duidelijk zichtbare vlammen) en voor het droppen van materiaal op moeilijk bereikbare plaatsen. Verder kunnen ze ingesloten brandweerlui of wandelaars die omsingeld zijn voor vlammen redden. En via de thermische camera’s kunnen ze vanop grote hoogte zien of een veen ondergronds nog aan het smeulen is of niet.

  •  
  • De federale politie beschikte al over één bambi-bucket van 910 liter. De Algemene Directie Civiele Veiligheid van Binnenlandse Zaken heeft voor deze interventies een tweede bambi-bucket van 1.000 liter gekocht voor de heli’s. Er werd ook een mobiel bluswaterreservoir aangekocht. Mochten er problemen zijn om bluswater uit vijvers, rivieren, kanalen of zelfs zwembaden te halen kan het mobiel reservoir bijgevuld worden door watertransport van de brandweer.

  •  
  • RAGO keert terug voor de derde en laatste waterdrop op het vliegveld. Op de autoloze dijk stopten ondertussen heel wat toevallige passanten naast enkele tientallen fotograferen om het uniek schouwpel gade te slaan.

    Jens Lingier maakte aan het kanaal dit filmpje en toont hoe de bambi bucket gevuld wordt: http://www.youtube.com/watch?v=DjZV69hGhzU

  •  
  • Een primeur in ons land, want op het einde van de opendeurdag werd voor de eerste keer een loopwedstrijd georganiseerd met een wel heel unieke locatie: een vliegveld. De deelnemers konden kiezen uit een omloop van 5 of 10 kilometer die volledig over de luchtmachtbasis liep. Organisator Ivan Degrieck en zijn team waren meer dan tevreden achteraf: “Het was niet simpel om zoiets voor de eerste keer te organiseren in een al zeer drukke jaarkalender die bol steekt van de loopwedstrijden. Maar de eerste belangrijke stap is gezet om dit uit te bouwen tot iets ontzettend prachtig. Uit het enthousiasme dat ik nadien hoorde van deelnemers, organisatoren en toeschouwers verwacht ik een verdubbeling van het aantal deelnemers. Ik kan trouwens met 90% zekerheid zeggen dat we volgend jaar een tweede editie zullen organiseren. Normaal gaan we die loskoppelen van een opendeur of airshow en gaan we het startuur aanpassen zodat sportievelingen ook na hun werkuren kunnen meedoen.” Met de Runway Run werd ook Make-A-Wish Vlaanderen gesteund. Bovendien maakte ook een wenskindje een helikoptervlucht.

  •  
  • Bij de 381 deelnemers haalden ook Christanne Erauw, Tacha Hoeck en Peter Dewael de finish van hun 5km. Peter kennen we als adjudant-majoor bij de luchtcomponent waar hij in staat voor de media relaties. Dat zijn partner Tacha de aankomst haalde lijkt minder evident als je weet dat ze MS heeft… en haar neurologen twee jaar terug voorspelden dat ze in een rolstoel zou belanden.. Zelf vond ze het fantastische ervaring: “We liepen er iets meer dan een half uur over. Ik haalde de finish dankzij mijn twee meelopers en de supporters aan de kant… en natuurlijk ook door de Sea King die boven ons vloog en de C130 op de landingsbaan als mikpunt. Het was super en voor herhaling vatbaar!”

  •  
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer