In formatie met een zeppelin

Grimbergen, 5 juli 2010. Tussen 25 juni en 7 juli 2010 was het Grimbergse vliegveld weer de thuisbasis voor een Zeppelin New Technology (NT). Heel veel mensen komen telkens naar het plein om het komen en gaan van het toestel van dichtbij te kunnen volgen. Eigenlijk hoeft ons dat niet te verbazen want luchtschepen hebben nu eenmaal een ongelooflijke aantrekkingskracht en présence. Ook Hangar Flying volgde de operaties en voelde een pak nostalgie bij het aanschouwen van dit toch wel zeer moderne luchtschip.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Zie ook: Filmimpressie op YouTube

  • De Zeppelin NT draagt reclame voor Goodyear. De mast waaraan het luchtschip wordt verankerd staat klaar op het plein. Uiterst rechts staat nog een truck van het zeskoppige support team.

  •  
  • Passagiers krijgen hier een briefing van Erwin R.C. Krijger, de zaakvoerder van Aerwin. De Nederlandse firma is de exclusieve partner van Zeppelin Luftschifftechnik GmbH (ZLT) en de Deutsche Zeppelin-Reederei GmbH (DZR). Krijger: “Wij verwelkomen zowel particuliere als zakelijke gasten op de Zeppelinvluchten. De Belgen zijn nog meer verzot op deze luchtschepen dan de Nederlanders, het publiek is hier werkelijk zeer enthousiast. We zijn ook heel tevreden met de samenwerking met Recreatief Vliegveld Grimbergen (RVG). ’t Is inderdaad niet de eerste keer dat we naar hier komen en de organisatie begint erg vlot te lopen”.
    De prijs van een luchtdoop schommelt rond de 400 euro voor een vlucht van zo’n 40 minuten. Voor een exclusieve cruise met captain’s dinner betaal  je enkele duizenden euro’s. Reserveren kan op www.zeppelinvlucht.nl.

  •  
  • De gasten stappen per twee in het luchtschip, ondertussen verlaten de aankomende passagiers per twee de trap van de Zeppelin. Bij een volledige ontscheping wordt het luchtschip te licht en zou het de grond kunnen verlaten.

  •  
  • De Textron Lycoming-motoren staan ver verwijderd van het omhulsel. Deze schroeven kunnen 120° gedraaid worden, deze aan de achterkant 90°. De mogelijkheid om de motoren te roteren geeft de Zeppelin een zeer grote wendbaarheid. We hebben het toestel meermaals onbeweeglijk in de lucht zien hangen of verticaal zien landen en opstijgen.

  •  
  • Dankzij de medewerking van Aerwin, Goodyear en van bijzonder behulpzame piloten, kon Hangar Flying het luchtschip in de lucht begroeten. Vooraf werden duidelijke afspraken gemaakt en er was permanent radiocontact tussen de piloot van het luchtschip en onze Piper Cub. Toen we op ruime afstand van de “Goodyear” vlogen zagen we de passagiers al enthousiast wuiven naar de gele Cub. Tot onze verbazing hoorden we door de radio: “Oscar Echo Kilo, please come closer. The passengers are really excited”. We maakten een ommetje en vlogen een hele tijd samen door het Belgische luchtruim. Op zo’n moment voel je de schoonheid van de luchtvaart door je aderen stromen.

  •  
  • Deze zeppelin mag dan al even lang en hoog zijn als een Airbus 340-600, in de gondel staan slechts twaalf comfortabele zitjes. Achter de panoramische vensters namen de passagiers de tijd om het landschap te bewonderen. Ook twaalf kinderen van de Make-a-Wish Foundation kregen een onvergetelijke vlucht aangeboden. Niettegenstaande de zeer stille vluchten en het genoegen dat zowel kinderen als volwassenen aan de passage beleefden, kwamen er enkele klachten binnen van zwartkijkers die de NT liever niet boven hun dak zagen varen. We kunnen hen alleen maar aanraden om eens op het vliegplein te komen genieten van dit sierlijk spel van helium en wind.

  •  
  • Piloot Günther Fritz (foto) was erg tevreden over de vlotte manier waarop de verkeersleiders van Grimbergen Radio de Zeppelin inpasten tussen de motorvliegtuigen. Een van de verkeersleiders werd dan ook uitgenodigd voor een vlucht.

  •  
  • In de jaren zeventig en tachtig gebruikten Goodyear Blimps Grimbergen ook als tijdelijke stopplaats. Ze waren een stuk kleiner dan deze Zeppelin NT. Marleen Mertens, de burgemeester van de Brabantse gemeente, beseft gelukkig dat de komst van dit luchtschip een belangrijke toeristische troef is voor de gemeente. Het vliegveld kreeg o.a. bezoek van het VRT en het VTM nieuws, Ring TV, diverse kranten, enz. Lokale verenigingen kregen luchtdopen aangeboden. Het toestel maakte ondermeer vluchten in de buurt van Rock Werchter, wat voor Goodyear natuurlijk een schitterende publiciteit was. 

  •  
  • De Zeppelin NT tijdens een sightseeing rond het Fort van Breendonk. Vliegen met de zeppelin is puur genieten, traag en in stilte.

  •  
  • Het achterste raam biedt een onvergetelijk uitzicht. Bovenaan zien we nog net de kromming van het stijf omhulsel van het luchtschip.

  •  
  • Tot 7 juli liep op www.goodyearzeppelin.com de Spot the Zeppelin wedstrijd. De beste foto van het luchtschip werd bekroond met een vlucht voor twee personen met de Zeppelin NT boven de Bodensee in het Duitse Friedrichshafen, de geboorteplaats van deze luchtschepen.

  •  
Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer