Poncelet, de toekomst van ons patrimonium

Fleurus, 27 juni 2014. In 2008 werd het fraaie boek ‘Poncelet, une aventure familiale’ gepubliceerd. Het vertelt de opmerkelijke geschiedenis van het familiebedrijf Poncelet, vooral bekend als artisanale bouwer van houten vliegtuigschroeven en boten. Het boek sluit af met een foto van de ontmoeting tussen Roger Poncelet, toen eigenaar van het gelijknamige bedrijf, en de industrieel Marc Deltenre. Dankzij de vriendschap en samenwerking die sinds 2008 tussen beide heren ontstond, gaat het vakwerk van Poncelet een nieuwe en bloeiende toekomst tegemoet.

Hangar Flying heeft al eerder aandacht besteed aan de geschiedenis van Poncelet (lees daarvoor het artikel van Jean-Pierre Decock www.hangarflying.eu/nl/node/76) en aan de Poncelet Fly In (zie het artikel van Kevin Cleynhens www.hangarflying.eu/nl/content/poncelet-fly-hoevenen). Het vakwerk van drie generaties Poncelets verhuist nu van Evere naar Fleurus. Een aantal genodigden konden een kijkje nemen in de moderne productiehal op de industriezone van Martinrou in Fleurus. De vernieuwing van de activiteiten komt er dankzij de industrieel Marc Deltenre die de activiteiten van Roger Poncelet heeft overgenomen. De naam Poncelet SA (www.ets-poncelet.com) blijft natuurlijk behouden.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Manu Godfroid

  • Op 27 juni 2014 waren de genodigden welkom in de nieuwe productiehal van Poncelet in Fleurus.

  •  
  • De samenwerking tussen de industrieel Marc Deltenre en de vakman Roger Poncelet bezorgt het familiebedrijf een nieuw elan. Het patrimonium van Poncelet krijgt immers een nieuwe toekomst in Fleurus en dat is lovenswaardig. Ondertussen is Marc Deltenre al eigenaar van een tiental houten Poncelet-boten. Enkele schitterende exemplaren stonden aan de ingang van het nieuwe bedrijf in Fleurus. Tot op heden bouwde Poncelet ongeveer 400 boten, type runabout. Het zijn ware collector items en net zoals in de luchtvaart het geval is, worden voor de eigenaars van dit maritiem erfgoed ook reünies georganiseerd. Op de foto is al duidelijk hoe perfect de Poncelet-motorboten passen bij het stijlvolle ontwerp van de bedrijfshal in Fleurus.

  •  
  • Een vleugel voor een Aviatik C.1, een observatievliegtuig uit de eerste Wereldoorlog. Poncelet bouwt in Fleurus drie sets vleugels voor Aviatik, bestemd voor de Franse Memorial Flight Association (www.memorial-flight.com).

    De vereniging restaureert en bouwt toestellen uit WO1. Momenteel restaureren ze de enige originele Aviatik C.1, een toestel van de luchtvaartafdeling van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel.

    Het eerste paar ‘Poncelet-vleugels’ wordt door de Memorial Flight Association gebruikt voor de Aviatik van het Belgische museum. Een tweede set is bestemd voor een luchtwaardige Aviatik die door de vereniging zal gebouwd worden, een toestel voorzien van de originele motor. En de Memorial Flight Association heeft ook plannen voor de bouw van een tweede luchtwaardige Aviatik.

  •  
  • Iedere Poncelet-vliegtuigschroef is een waar kunststuk, zoals dit glanzend exemplaar voor een Sopwith Camel.

  •  
  • Schroeven voor ondermeer ULM’s. Werkbanken en houtbewerkingsmachines zijn nog nagelnieuw. Dit is het derde onderneming waaronder Marc Deltenre zijn schouders zet. In 1976 begon hij te werken in het bedrijf dat zijn vader in 1948 had opgericht, de Manufacture Léon Deltenre. Het specialiseerde zich in prijsetiketten voor de voedingsindustrie. In de jaren tachtig moderniseerde en diversifieerde hij deze onderneming tot ze in 2007 werd verkocht. In 2001 richtte hij de SA Delplex op die kunststoffen schotels maakt voor de voedingsindustrie, momenteel de belangrijkste fabrikant in Europa. Dit bedrijf verkocht hij in 2012 aan zijn zoon. Ondertussen was de passie gegroeid voor het werk van de familie Poncelet. Bewonderenswaardig is wel dat hij zich als top-bedrijfsleider installeerde in het houtbewerkingsatelier van Roger Poncelet, om er eigenhandig de knepen van het vak te leren.

  •  
  • Schroeven in diverse stadia van afwerking.

  •  
  • Marc Deltenre (links): “Na mijn ontmoeting met Roger Poncelet in 2008 is mijn leven veranderd. Ik leerde bij hem artisanaal werk kennen dat niet mag verloren gaan, ik hou van dat kwalitatief hoogstaand vakwerk. Tussen de gepassioneerde eigenaars van Poncelet-pleziervaartuigen die ik heb ontmoet tijdens de Poncelet-reunies zitten heel wat Nederlandstaligen die ook hier in Fleurus bijzonder welkom blijven.” Ook een delegatie van de luchtvaartafdeling van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis was aanwezig tijdens deze openingsceremonie.

  •  
  • In 2008 kwam Marc Deltenre (rechts) bij Roger Poncelet aankloppen voor de restauratie van een Poncelet-boot uit 1970. Omdat Roger zeer veel werk had besloot Marc de restauratie zelf aan te pakken. Hij installeerde zich vijf jaar in het atelier van Roger in Evere en leerde er de knepen van de houtbewerking. Nu neemt de vlijtige leerling de activiteiten van Poncelet over. Roger Poncelet is nu gepensioneerd, sinds 1984 stond hij aan het roer van zijn atelier in Evere. Zijn atelier bestaat nog in Evere maar alle commerciële activiteiten verhuizen definitief naar Fleurus.

  •  
  • Surkyn Thibault is een jonge vakman die een opleiding kreeg als meubelmaker en zich hier zal bekwamen in het creëren van boten en schroeven. Thibault: “Ik werk nu zeven maanden in dit bedrijf. Hout is mijn passie, het is echt een voorrecht om hier aan de slag te kunnen gaan en dit vak te leren van mensen als Roger en Marc. Dankzij hen wordt deze unieke knowhow van houtbewerking, zowel voor de scheepvaart als voor de historische en hedendaagse luchtvaart, aan mijn generatie doorgegeven.” Poncelet SA hoopt hier tegen eind volgend jaar een zevental arbeiders te kunnen tewerkstellen.

  •  
  • Marc Deltenre wil de productie van boten in Fleurus opdrijven, met blijvende aandacht voor topkwaliteit en artisanaal werk. Niettegenstaande de verhoogde productie van het maritieme werk, wil hij zeker blijven focussen op de luchtvaart, met ook een groeiende aandacht voor het restauratiewerk. Voor de nieuwe boten die Marc Deltenre hier gaat bouwen kon hij beroep doen op de jonge Belgische designer Louis de Fabribeckers die werkt vanuit Milaan. De man is directeur van autoconstructeur Carrozzeria Touring Superleggera en werkte ondermeer voor merken als Bentley en Maserati. Bij een jaarproductie van zo’n 12 exemplaren in tropisch acajou ligt de prijs van een boot rond de 150.000 euro, maar je kan dan wel een topstuk te water laten.

  •  
  • Na de inhuldigingsspeech volgde een walking diner in de mooie productiehal. Marc Deltenre: “In de constructie van het gebouw werd veel hout verwerkt, tevens het belangrijkste materiaal dat door Poncelet wordt gebruikt. Mensen moeten graag werken, daarvoor moet je hen ook een comfortabele werkomgeving kunnen bieden. Dat is ook de reden waarom ik zoveel aandacht heb besteed aan de architectuur van dit complex. Deze hal is een prachtig ontwerp dat geschiedenis en toekomst verenigt. Merk het zaagtanddak dat ook in oude industriële gebouwen werd gebruikt en dat zorgt voor een optimale lichtinval.”

  •  
Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer