Ursel Avia, met passie voor luchtvaart

Ursel, 29 juni 2015. Voor het vierde jaar op rij organiseerde Vliegclub Ursel een succesvol opendeurweekend. In plaats van een “open deur” werd het evenement omgedoopt tot Ursel Avia. De naam is een verwijzing naar de allereerste vliegmeetings op Ursel en naar het trimestrieel tijdschrift van Vliegclub Ursel.

Waar vorig jaar (zie impressie) de nadruk lag op de vlieggeschiedenis in het Meetjesland trokken ze dit jaar de kaart om passie voor luchtvaart in de wijde regio uit te stralen. Natuurlijk blijft ook de promotie voor de vliegclub een belangrijk gegeven.

Ursel Avia kon dit jaar de handen in elkaar slaan met de Open Door van ATCC Semmerzake. Het radarstation Belga Radar van onze luchtmacht zette namelijk op vrijdag 26 juni de deuren open. Door de nauwe samenwerking waren tal van vliegtuigen zowel in Semmerzake als in Ursel te zien.

De organisatie van Ursel Avia heeft wel een grote inspanning gedaan om het evenement gratis te houden voor de bezoeker, iets wat niet eenvoudig was gezien de groeiende omvang van het gebeuren. Er kwam wel een aanmoediging om met de fiets naar het vliegveld te komen. Voor het parkeren van een wagen vroeg men de (meer dan democratische) prijs van 5 euro.

Ursel Avia tot volgend jaar? Als het van ons afhangt wel, dit is een topper én blijver op de luchtvaartkalender.

Tom Brinckman

  • De NH90 kon zowel zaterdag als zondag op heel wat belangstelling rekenen. Een van de eerste bezoekers was een klas blinde kinderen. Om ze een idee van een helikopter te geven werden ze door boordcommandant Jo Balcaen rondgeleid om te voelen en te ruiken aan de NH90. De kinderen en hun begeleiders kregen de kans om op het ganse evenement van nabij kennis te maken met tal van bezoekende vliegtuigen en helikopters.

  •  
  • Tussen de tentoongestelde vliegtuigen staat een Cirrus SR20. Hoewel civiel geregistreerd in Frankrijk is dit toestel in gebruik bij de Franse Luchtmacht en Marine voor de opleiding van hun leerling-piloten. Maar naast piloten krijgen ook de Wapen Systeem Officieren hier hun opleiding en wordt de Cirrus ook gebruikt ter ondersteuning van de acrobatievliegtuigen actief binnen de luchtmacht. De reden van hun civiele registratie is het outsourcing contract met de burgerfirma Cassidian Aviation Training Services (CATS) die het onderhoud en operationeel uitbaten van deze toestellen op zich neemt. De Cirrus SR20 en SR22, waarvan de laatste in 2012 werd geleverd, is gebaseerd op de luchtmachtbasis van Salon de Provence.

  •  
  • Net zoals vorig jaar werd er een loods omgebouwd tot een expo ruimte, inclusief originele landingsbaan markeringen op de vloer. Dit jaar was het thema “Ik wil vliegen!”. Hiermee wilden de organisatoren alle facetten van de luchtvaart aan bod brengen. Van helikopter tot ballonvaren, van zweefvliegen tot militair F-16 piloot! Wie de ambitie had om te leren vliegen kon er bij diverse vliegscholen terecht voor de nodige info.

    Ook de vliegschool van de vliegclub was present. Tijdens het opendeurweekend werd meteen ook het nagelnieuwe en ultramoderne vliegtuig Evektor SportStar RTC voorgesteld. De vliegclub van Ursel kocht twee exemplaren aan. De Evektor SportStar RTC is een zeer modern en geluidsarm vliegtuig in de LSA categorie. Hiermee is Vliegclub Ursel meteen ook de launch customer in België. Een vernieuwing die de leerlingpiloten vast zullen voelen in de geldbeugel.

  •  
  • The Victors met rook… Ondertussen zijn de vier Pipers van The Victors een gevestigde waarde in het demonstratiewereldje in binnen- en buitenland. Ze weten ook steeds meer en meer respect af te dwingen met hun formatiekunsten in een niet voor de hand liggend vliegtuigtype.

  •  
  • De Pitts Special is een serie van vliegtuigen, speciaal gebouwd om acrobatie te vliegen. Enkele Belgische piloten hadden het idee om met gelijkgestemde piloten een Fly In te houden. Bij de zoektocht naar een goede datum kwamen ze ongeveer in de periode van Ursel Avia. Er waren niet alleen Belgische piloten, maar ook twee Engelse broers. Zij kwamen met hun vliegtuig G-PTTS van Leicester Airport naar Ursel op uitnodiging van een vriend. Vlak voor de unieke formatievlucht, meteen ook een uniek moment voor een Pitts groepsfoto.

  •  
  • Een luchtvaarticoon op Ursel: de legendarische Douglas DC3 met kenteken PH-PBA. (Meer over details over dit toestel op de website van DDA)

    Aangezien deze DDA Classic Airlines als enige Nederlandse historische luchtvaartstichting de JAR-OPS norm hanteert kan de DC3 veilig 12 passagiers per vlucht meenemen. Op de foto een mooie passage van The Victors als eerbetoon aan dit meer dan 70 jaar oude vliegtuig.

  •  
  • The Victors houden een mooie formatie niet enkel in de lucht, ook op de grond komen de heren netjes opgelijnd terug naar hun parkeerplaats.

  •  
  • Een passie voor luchtvaart in al haar facetten. Ook deze kleurrijke bezoekende DPM (Delta Plane Motorised) of gemotoriseerde delta kon op onze belangstelling rekenen.

  •  
  • Nooit eerder gezien, een flyby met maar liefst 12 Pitts vliegtuigen. Een echte formatie kan je het niet noemen, want formatievliegen is geen kunstje om even snel uit te voeren en al zeker niet met een Pitts. Maar het blijft indrukwekkend om al die pk’s te horen overvliegen.

  •  
  • Naast de Pitts hielden ook de Gazelle’s een fly in… een synchroon vertrek met vier, gevolgd door nog een leuke passage.

  •  
  • Een ruime militaire delegatie op Ursel Avia. De Belgische luchtmacht werd vertegenwoordigd door een NH90 en een Sea King die op zaterdag een demonstratie kwam geven. Maar ook aan boord van deze Embraer Xingu van de Franse luchtmacht was er een Belgische bemanning samen met een Luxemburger. Op de Xingu wordt immers de transportopleiding van Belgische piloten verzorgd. Deze is gestationeerd op de luchtmachtbasis van Avord, ook het onderhoud van deze toestellen is in handen van Cassidian Aviation Training Service (CATS).

  •  
  • Voor het vertrek van de Hawks zorgden enkele vrijwilligers van vliegclub Ursel voor een FOD (Foreign object debris) inspectie. Iets wat ze trouwens ook voor de aankomst van de vliegtuigen over de ganse lengte van de landingsbaan hebben gedaan. Een noodzakelijke inspectie want een straalmotor kan kleine stukjes gemakkelijk opzuigen en dat kan weer aanleiding zijn van grote schade.

  •  
  • De organisatie wist de voorbije jaren een stevige traditie op te bouwen met de Britse Royal Air Force. De RAF stuurde steeds een delegatie naar de Open Deur. Ursel Avia is een organisatie van Vliegclub Ursel met de steun van Werkgroep B-67. Deze werkgroep ijvert voor het in stand houden van de WO II geschiedenis van het Urselse Vliegveld. Op het einde van WO II kreeg het vliegveld van de Geallieerden de code B-67, het werd een vliegveld van de Royal Air Force. Uit waardering voor wat de Werkgroep B-67 samen met Vliegclub Ursel doet zakken ze elk jaar graag naar Ursel af.

    Dit jaar waren er maar liefst zeven RAF vliegtuigen aangekondigd waaronder twee straalvliegtuigen Hawk van de RAF basis Valley.

    Op de achtergrond het vertrek van de Squirrel HT1 en de Griffin HT1. Beide helikopters worden gebruikt door het Defense Helicopter Flying School (DHFS) bij RAF Shawbury. De Squirrel voor de basisopleiding, de Griffin in de voorgezette opleiding. Daarnaast is de Griffin ook actief op RAF Valley bij de Search and Rescue Training Unit (SARTU).

  •  
  • Voor de honderdste verjaardag van het smaldeel kreeg deze Hawk van 208 Squadron een speciaal tintje. Het No.208 (R) Squadron Royal Air Force werd opgericht op 25 oktober 1916 als No. 8 (Naval) Squadron, Royal Naval Air Service. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vloog het squadron Sopwith Pups, Nieuport Scouts en Sopwith Camels en had het de opdracht om te spotten voor de artillerie. Toen de Royal Air Force op 1 april 1918 werd opgericht, werd het smaldeel hernummerd tot No. 208 Squadron RAF. Het squadron is nu gebaseerd op RAF Valley in Noord-Wales en actief British Aerospace Hawk T1 in de geavanceerde snelle jet training rol.

    Om de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, ontwierp het squadron een speciale beschildering voor een van hun vliegtuigen. Hawk T1. XX350, die een geplande grote onderhoudsbeurt moest ondergaan, kreeg de eer om met de nieuwe kleuren rond te vliegen. Het ontwerp combineert oud en nieuw. De voorkant is zwart zoals het huidige kleurenschema voor alle trainingsvliegtuigen en het groen achteraan is gebaseerd op het kleurenschema gebruikt op de Bristol F2B Fighter, die is ondergebracht bij de Shuttleworth collectie op het Old Warden Aerodrome in Bedfordshire. Dit vliegtuig – dat nog steeds luchtwaardig is – zag actieve dienst bij 208 Squadron in 1922 tijdens de Chanak Crisis in Turkije.

  •  
  • De Beech King Air B200 is een tweemotorige turboprop. Het type werd in 2004 in dienst genomen bij de RAF en wordt ingezet als geavanceerde multi-engine pilot trainer. De twaalf toestellen zijn ondergebracht bij het 45 squadron dat deel uit maakt van de No 3 Flying Training School gebaseerd op RAF Cranwell.

    Met de komst van de zeven RAF toestellen, waaronder deze Beech King Air en de twee Tucano’s in de achtergrond, was Ursel Avia terug ook het B-67 memorial weekend, een eerbetoon aan de RAF bemanningen die in de herfst van 1944 vlogen voor onze vrijheid.

  •  
  • De Tucano piloten maken nog een laatste flyby op de vertrekdag. Ze nemen nog even de tijd om de talrijke medewerkers uit te zwaaien en te bedanken voor de hartelijke ontvangst in het Meetjesland. De Tucano is in licentie gebouwd van de Braziliaanse Embraer EMB-312 Tucano. Bij de RAF wordt het voornamelijk ingezet in No 1 Flying Training School op RAF Linton-on-Ouse (North Yorkshire, Engeland). Op dit type krijgen de luchtmacht en marine leerling-piloten hun hun basis fast jet vliegopleiding. De vliegtuigkarakteristieken zijn vergelijkbaar met die van een straalvliegtuig waardoor het een uitstekend platform is voor de opleiding van piloten in alle aspecten van het militaire vliegen. Na 130 vlieguren gaan de leerlingen verder naar de Hawk T1.

  •  
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer